Cauta rapid aici ↑

CSS -- LINK-URI

Cu ajutorul limbajului CSS putem sa stilizam orice tag HTML. Nici tag-ul ce desemneaza un link nu face exceptie, ba mai mult, pentru el au fost create asa-zisele pseudo-clase . Aceste pseudo-clase sunt legate de anumite evenimente ce se pot produce atunci cand un vizitator al pagini web survoleaza un link , da click pe acesta sau viziteaza mai multe paginii dintr-un site. Pseudo-clasele se pot atasa de selector prin caracterul doua puncte [ : ] si are patru starii.

  • a :link → link ce nu a fost vizitat
  • a :visited → link ce a fost vizitat
  • a :hover → link ce este survolat cu mouse-ul
  • a :active → link ce este apasat

Dupa cum se vede la o declaratie de stil pe un anume tag, in cazul nostru pe tag-ul ce desemneaza un link, se pot declara oricate proprietati cu valori ne dorim. Nimic nu ne opreste sa mergem si mai departe si sa folosim aceste pseudo-clase si pe alte tag-uri HTML, ba mai mult, chiar este indicat.

Dintre toate aceste pseudo-clase, cea care reprezinta evenimentul de survolare [ hover ] pe un tag este cea mai folosita. Sunt situatii in care vrei ca pe o poza sa se intample ceva atunci cand mouse-ul este deasupra acesteia. In acest caz ii poti seta o anumita latime a pozei, un border (linie), un efect de umbra sau orice altceva ne dorim, efectul este garantat.

Un alt exemplu este acela cand un spatiu reprezentat printr-un div este partial ascuns priviri noastre si se afla undeva in marginea din stanga si fixat acolo. De cele mai multe ori in astfel de spatii sunt adaugate cate un formular cu rol de abonare la un newsletter sau in cazuri deosebite pot fi reclame sau orice altceva.