Cauta rapid aici ↑

CSS -- LISTE

Cu ajutorul limbajului CSS putem stiliza si listele si cum cele mai folosite liste au ca setare de baza afisarea unor cifre , litere sau un patrat ori cerc , acum cu ajutorul limbajului CSS le putem schimba in aproape orice ne dorim. De cele mai multe ori in locul acestora sunt adaugate imagini de mici dimensiuni (iconite). In acest limbaj avem posibilitatea sa anulam orice afisare printr-o anumita proprietate .

Proprietatea list-style-image

Cu ajutorul acestei proprietati putem sa afisam o mica poza sau o lista cu poze si astfel putem suprascrie setarea de baza pentru liste. Valoarea pentru aceasta proprietate va fi o structura cu care ne-am mai intalnit iar aceasta este → url() ← si cum stim deja, intre paranteze va fi adaugata calea catre mica noastra poza, fie ea absoluta sau relativa .

Proprietatea list-style-type

Intentionat am ales exemplul de mai sus si asta pentru a va face cunoscuta o alta proprietate. Se observa ca in acest caz aceasta mica iconita nu arata bine in lista noastra si vrem sa o scoatem si sa nu ne fie afisat nimic, nici macar setarea de baza a listei. Proprietatea list-style-type poate avea ca valoare oricare din setarile de baza pentru liste (pe care le stim deja de la limbajul HTML) , insa in cazul nostru vom avea ca valoare cuvantul → none ←. Aceasta valoare trebuie sa o declaram si la proprietatea folosita inainte → list-style-image: none ← si asta pentru ca proprietatea list-style-image este mai "puternica" si browserul o interpreteaza mai intai pe aceasta. Daca totusi ne dorim sa folosim aceasta iconita in dreptul listelor noastre, atunci nu ne mai ramane decat sa suprascriem lista in care nu vrem sa ne fie afisata iconita printr-un stil inline .

Proprietatea list-style-position

In cazul listelor se observa ca acestea isi i-au un spatiu de la marginea din stanga si pentru a remedia aceasta problema si vrem ca lista noastra sa "inceapa" exact din partea stanga si fara spatiu, atunci va trebui sa folosim proprietatea list-style-position si care va avea ca valoare inside sau outside pentru cazul in care am setat ca listele noastre sa fie afisata fara spatiu, adica cu valoarea inside prin metoda externa sau interna de aplicare a stilurilor CSS.