Cauta rapid aici ↑

CSS -- METODE DE APLICARE SI SINTAXA

METODA EXTERNA

CSS este acronimul de la Cascadyng Style Sheet care tradus inseamna Foi de stil in cascada si cu acesta putem stiliza si anima tag-urile HTML. Exista trei metode de a insera stiluri pe tag-urile HTML. Cel mai folosit si cel mai eficient este cel extern si prin aceasta metoda putem declara toate stilurile ce se vor aplica catre tag-urile HTML. Aceste stiluri declarate in mod extern se vor afla intr-un fisier text ce obligatoriu va avea extensia .css In fiecare document HTML va trebui sa avem in zona de HEAD legatura catre fisierul nostru .css care va avea un nume ales de noi cat mai simplu. Prin aceasta metoda putem scuti mult efort si asta pentru ca fiecare pagina HTML va avea link catre acest fisier si orice modificare adusa aici, stil aplicat, se va vedea imediat in documentul HTML, cu conditia ca acel tag, clasa , id sa existe in documentul HTML. In interiorul fisierului extern toate stilurile NU trebuiesc declarate intre tag-ul pereche <style></style> , acesta NU trebuie sa existe in fisierul extern .css

METODA INTERNA

Aceasta metoda presupune introducerea si repetarea tuturor stilurilor noastre in interiorul tuturor paginilor HTML pentru a fi aplicate pe tag-uri. Stilurile se vor declara in zona de HEAD si in interiorul tag-ului pereche <style></style> , obligatoriu . Aceasta metoda este foarte dificila si presupune parcurgerea tuturor paginilor HTML pentru a putea fi aplicat un stil pe un anume tag si apoi vizibil in documentul HTML.

METODA INLINE SAU PE ELEMENT (TAG)

Aceasta metoda este cel mai putin folosita si poate fi uneori foarte folositoare. Dupa cum stim deja fiecare tag HTML suporta mai multe atribute generale si unul dintre el este style. Prin intermediul acestui atribut putem declara unul sau mai multe stiluri pentru acel tag sau suprascrie stiluri declarate in mod INTERN si EXTERN .

ATENTIE LA ORDINEA IN CARE VETI DECLARA STILURILE SI CUM SUNT AFISATE IN COD. BROWSERUL CITESTE DE SUS IN JOS SI DE LA STANGA LA DREAPTA SI LE APLICA IN ORDINEA IN CARE LE INTALNESTE. DACA BROWSERUL INTALNESTE O DECLARATIE DE STIL IN MOD EXTERN DUPA DECLARAREA UNEIA IN MOD INTERN, PE CEA IN MOD EXTERN O VA APLICA, LA FEL SI INVERS SI IN CELE DIN URMA VA APLICA (DACA VA INTALNI) STILURILE DECLARATE IN MOD INLINE.

SINTAXA CSS

Sintaxa limbajului CSS este alcatuita foarte asemanator cu cea a limbajului HTML. Sintaxa este formata din selectori ce au proprietati cu valori dupa cum se vede mai jos.

 selector{ proprietate1: valoare1; proprietate2: valoare2; } 

Dupa cum se vede aceasta declaratie de stil se va aplica in cazul nostru pe toate tag-urile <h1></h1> pe care le va intalni in documentul HTML. Fiecare declaratie de stil va avea o proprietate cu valoare (separate prin doua puncte) si pe un selector putem avea cate declaratii de stil ne dorim. Toate declaratiile se vor adauga in interiorul acoladelor si se vor separa cu punct si virgula pentru ca browserul sa le poata identifica si aplica. Nu este obligatoriu ca la sfarsitul ultimei declaratii sa punem punct si virgula dar este indicat.

PENTRU EXEMPLIFICARE VOI FOLOSI UN STIL INTERN SI APOI PENTRU A VA ARATA VOI FOLOSI UN STIL INLINE, CU ACELASI REZULTAT .

De indata ce veti asimila noi cunostinte si fisierele voastre vor fi tot mai lungi se va ivi ocazia sa comentati (sau dezactiva temporar) un rand sau mai multe randuri cu stiluri ori la anumite blocuri de stil sa ii adaugati un comentariu care va va usura munca de recunoastere a stilurilor.

PENTRU A COMENTA UN RAND SAU MAI MULTE RANDURI SAU UN BLOC INTREG DE COD SE VOR FOLOSI ACESTE CARACTERE
/*  comentariu pe un rand sau
mai multe randuri
  */