Cauta rapid aici ↑

CSS -- POZITIONARE ELEMENT

PROPRIETATEA CSS -- POSITION

Cu ajutorul acestei propriatati putem face ca un element , de cele mai multe ori un div , sa fie asezat in fata altuia , sa aibe o pozitie relativa fata de elementul din care face parte sau sa aibe o pozitie lipita de marginea de sus a paginii noastre web. Pentru a realiza toate acestea va trebui sa folosim cateva valorii special create in acest scop pentru aceasta proprietate , acestea sunt si cele mai importante.

  • fixed
  • absolute
  • relative

VALOAREA FIXED

Cu ajutorul acestei valori putem face ca un element sa fie fixat in locul unde se afla, chiar daca se va efectua scroll.

VALOAREA ABSOLUTE

Aceasta valoare va face ca elementul nostru sa fie lipit de marginea de sus a browserului, indiferent unde se afla in documentul HTML iar la evenimentul scroll elementul se va derula.

VALOAREA RELATIVE

Cu aceasta valoare putem face ca un element sa fie pozitionat relativ fata de elementul in care se afla. Daca avem un div sau orice altceva si vrem sa il mutam pe axa z (in fata sau in spatele altui element) atunci vom folosi si urmatoarea proprietate.

PROPRIETATEA CSS -- Z-INDEX

Rolul acestei proprietati este de a face ca un element (de cele mai multe ori un div) sa fie afisat inaintea sau dupa un element pe axa z , precum paginile unei carti. Valorile pentru aceasta proprietate vor fi exprimate doar in cifre si date de catre noi. Trebuie sa tinem cont ca in cazul div-urilor, pentru a avea rezultatul de mai jos, va trebui sa folosim si alte proprietati care fac referire la marginea pe laturi a unui element.