Cauta rapid aici ↑

CSS -- SELECTORI

Selectori pot fi si de alte tipuri si nu doar tag-uri HTML. Exista posibilitatea sa declaram un stil pe care apoi sa il reutilizam pe un alt tag oriunde in documentul HTML sau avem posibilitatea sa declaram un stil care nu va putea fi reutilizat in documentul HTML.

SELECTOR DE TIP CLASS -- REUTILIZABIL

Sunt anumite situatii in care ne dorim sa reutilizam declaratia de stil pe un alt tag HTML. Pentru asta a fost creat o asa zisa clasa (care nu se aseamana cu o clasa din limbajele de programare) in care sintaxa incepe cu caracterul punct ". " si este urmata obligatoriu de litera sau cuvant intreg. Nu sunt permise ca dupa caracterul punct sa urmeze alte caractere speciale sau cifre ori spatiu . Spatiul nu trebuie sa existe in nici-o declaratie si in caz ca ne dorim sa separam cuvintele intre ele sau literele putem folosi caracterul minus [ - ] sau underscore [ _ ] . Putem totusi sa folosim cifre dupa o litera de inceput. Browserul va memora literele si caracterele de dupa caracterul punct " . " pana va ajunge la un spatiu liber si apoi va aplica declaratia de stil in toate tag-urile unde este aplicat in documentul HTML. Sintaxa este urmatoarea:

 .numeoarecare{ proprietate1: valoare1; proprietate2: valoare2; } 

EXEMPLU DECLARATIE DE STIL REUTILIZABILA -- CLASS

SELECTOR DE TIP ID -- NEREUTILIZABIL

Pentru rarele cazuri in care ne dorim ca o declaratie de stil sa fie folosita doar o singura data in documentul HTML s-a creat acest ID ce este un fel de numar de identificare unic in documentul HTML. Sintaxa acestuia este aproape identica cu cea de mai sus, insa in loc de caracterul punct " . " vom folosi caracterul diez " # " . La fel ca si la clasa reutilizabila de mai sus, dupa caracterul diez " # " trebuie obligatoriu sa avem litera , si dupa aceea putem pune cifra sau alte caractere si niciodata spatiu . Browserul va memora literele si caracterele de dupa diez " # " pana va ajunge la un spatiu liber si apoi va aplica declaratia de stil in id -ul din tag-ul unde este aplicat in documentul HTML.

 #numeoarecare{ proprietate1: valoare1; proprietate2: valoare2; } 

EXEMPLU DECLARATIE DE STIL NEREUTILIZABIL -- ID

Exista posibilitatea aplicarii unei clase doar pe anumite tag-uri si pentru asta nu trebuie decat sa fim atenti la urmatorul exemplu.

Sunt situati in care vrem sa aplicam aceeasi declaratie de stil catre mai multe tag-uri HTML si pentru asta limbajul CSS ne ajuta foarte mult. Nu trebuie decat sa declaram totii selectorii unul dupa celalant si separati de virgula si un spatiu liber iar la ultimul selector nu vom mai pune virgula.