Cauta rapid aici ↑

HTML -- BLOC

Majoritatea tag-urilor HTML sunt in mod bloc si cand spun asta ma refer la faptul ca de cele mai multe ori aceste tag-uri ocupa mai mult de un singur rand in pagina web. Cele mai folosite tag-uri sunt cele care vor afisa un titlu, un paragraf, o imagine, o animatie sau chiar un tabel. Desi tag-ul pereche de afisare a unui titlu va ocupa un singur rand, marimea fontului este de cele mai multe ori foarte mare si va da impresia ca va ocupa un bloc intreg si asta din cauza ca marimea randului va fi egala cu inaltimea fontului titlului si ocupa tot randul din spatiul alocat de la stanga la dreapta chiar daca titlul are doar cateva cuvinte. Acelasi efect se aplica si in cazul unei poze, animatii etc.

Afisarea unui paragraf va ocupa mai mult decat un simplu rand si nu ne este greu sa intelegem si de ce. Acelasi lucru il va face si o lista sau un tabel si de aici si notiunea de bloc.

Limbajul HTML ne ofera un tag foarte folositor pentru a incapsula si forma un bloc cu tot ce ne dorim sa afisam intr-o pagina web. Rolul acestuia este de a prelua intreaga structura CSS care ii este destinata si de a o aplica corespunzator. Tag-ul pereche <div></div> are acest rol si vine de la divizie, suprafata. Tag-ul <div></div> nu are nici-o specificatie anume asa cum fac tag-urile ce reprezinta un titlu, paragraf, o imagine s.a.m.d.

Dintre toate tag-urile HTML acesta este cel mai folosit si dupa cum ne-am dat seama putem pune un bloc mai mic intr-unul mai mare sau altfel spus toate blocurile intr-un container div .

Aceasta metoda este cea mai buna, spre deosebire de metoda veche prin care se folosea un tabel pentru afisarea elementelor paginii web, plus ca tag-ul ce defineste un tabel are un alt rol si acela de a afisa datele tabelar.

Putem si mergem mai departe si observam ca in acest mod se construieste un asa zis layout, elemente mai mici ce vor intra in componenta pagini web. In interiorul div -ului container vom avea un alt div ce va avea rol de meniu si va contine meniul paginii web, imediat sub el vom avea un alt div ce va fi impartit in mai multe div -uri mai mici cu rol de continut al paginii cu toate elementele pe care ni le dorim iar sub toate acestea putem avea un alt div ce contine partea de subsol a paginii web.