Cauta rapid aici ↑

HTML -- EDITORI + SINTAXA

HTML poate fi editat utilizand orice editor de text, incepand de la banalul Notepad simplu si continuand cu Adobe Dreamweaver, Coffee Cup sau orice alt editor de text de pe piata. Majoritatea programatorilor folosesc Notepad++ . Acesta este gratuit si este mult mai bine sa va familiarizati cu acesta.

Inainte de toate trebuie sa retineti ca orice fisier HTML va incepe cu urmatoarea linie de cod si va avea obligatoriu extensia .html
<!DOCTYPE html>. Aceasta linie de cod ii "spune" browserului ca urmatorul document contine cod de tip HTML 5.

Limbajul HTML este format din asa-zisele TAG -uri (etichete) si este obligatoriu sa invatati sintaxa acestuia pentru ca in viitor sa inserati diferite elemente in pagina. Aceste tag-uri sunt de doua tipuri: nepereche si pereche , acestea din urma sunt si cele mai multe.

Sintaxa tag-ului pereche este urmatoarea

<tag atribut1= " valoare1 "  atribut2= " valoare2 "  ...etc></tag>

Sintaxa tag-ului nepereche este aproape identica

<tag atribut1= " valoare1 "  atribut2= " valoare2 "  ...etc />

Tag-urile pereche formateaza informatia din interiorul acestuia iar urmatorul pas este ca toate tag-urile dumneavoastra sa se regaseasca in interiorul tag-ului pereche <html></html>.

Tagul pereche <html></html> este impartit in doua zone mai mici. <head></head> si <body></body>. Cel mai corect este sa spunem ca tagul pereche <html></html> reprezinta tag-ul parinte al tuturor tagurilor iar acesta are in componenta lui multi copii, cele mai importante sunt <head></head> si <body></body> care la randul lor vor avea si rolul de parinte pentru tag-urile ce le au in componenta.

In partea de <head></head> vom adauga elemente ce nu se vor vedea in pagina (unul singur face exceptie si acesta se va vedea in partea de antet) dar vor fi extrem de importante pentru functionalitatea paginii noastre dar si pentru optimizarea acesteia pentru motoarele de cautare.

In interiorul tag-ului <body></body> vom adauga toate elementele ce vor fi afisate in pagina HTML din browser, ca de exemplu titlul HELLO WORLD !

Acum nu va mai ramane decat sa va asigurati ca ati scris corect codul HTML. Inainte de a vizualiza pagina in browser asigurativa ca aceasta are extensia .html iar singurul lucru care va mai ramane acum de facut este sa salvati si sa dati dubluclick pe iconita fisierului HTML si aceasta va va apare in browser cu titlul HELLO WORLD !