Cauta rapid aici ↑

HTML -- FORMULAR

Sunt anumite situati in care este nevoie sa comunici cu vizitatorul paginii web si cel mai eficient mod de a face acest lucru, pentru a-i pastra anonimitatea, este folosirea unui formular in care acesta trebuie sa introduca anumite date. Pentru asta limbajul HTML ofera tagul pereche <form></form> care reprezinta inceputul si sfarsitul unui formular. Si cum un formular din viata reala are anumite campuri de completat asa si formularul nostru din pagina web va avea anumite campuri in care putem insera date, selecta anumite date ce sunt prestabilite sau trimite anumite fisiere.

Tag-ul <form></form> are doua atribute importante definite numai lui si acestea se refera exclusiv catre locatia unde se vor trimite datele si interpretate si metoda prin care sunt trimise datele.

Atributul action (locatia) va avea ca valoare url-ul catre scriptul care va interpreta toate datele introduse in formular si method (metoda) care va avea ca valoare GET sau POST. Aceste valori reprezinta doua metode foarte populare prin care vor fi trimise toate datele din formular. Mai multe despre aceste metode in tutorialele PHP.

Un formular poate lua multe forme si cu tag-urile din interiorul acestuia se pot construi paginii de logare intr-un site web, un motor de cautare este tot un formular dintr-un site si atunci cand se doreste se poate folosi un input prin care sa se trimita si anumite tipuri de fisiere.

Elementele Formularului -- Campurile INPUT

Aceste campuri INPUT sunt cele mai importante dintr-un formular. In ele putem insera anumite valori ce vrem sa fie trimise. Dupa caz aceste valori pot fi un username, date personale, nume, prenume, parole etc. Campurile INPUT sunt de mai multe tipuri si asta pentru ca au roluri diferite. Input-urile pot fi de tip text, password, checkbox, butoane radio, buton de submit si altele. Tag-ul INPUT este un tag nepereche si are mai multe atribute cu valori. Atributul TYPE este obligatoriu si cu el ii spui browserului prin valoarea acestuia ce tip de camp input va fi afisat in browser. Atributul NAME este foarte important si prin acesta se seteaza o variabila cu numele din valoarea acestuia ce l-a randul ei va avea ca valoare ceea ce va scrie vizitatorul paginii web in acel camp sau va bifa. Mai multe in tutorialele PHP. Atributul VALUE este de fapt o valoare pe care tu o poti da si browser-ul sa o afiseze.

INPUT TEXT -- INPUT PASSWORD -- INPUT SUBMIT

Dupa cum se vede in exemplul de mai sus, in acest simplu formular sunt prezentate trei tipuri de campuri input . Primul va face referire la un username, al doilea input va face referire la o parola iar ultimul input va fi obligatoriu de submit iar in browser se va afisa un buton prin care odata apasat se vor trimite toate datele completate in celelante campuri catre scriptul PHP sau alt limbaj serverside ce va face validarea si autentificarea acelui user.

Daca ne dorim sa construim un formular prin care vizitatorul paginii noastre web sa poata alege si bifa una sau mai multe optiuni si care sa fie afisate una sub cealanta atunci putem folosi INPUT -urile de tip checkbox .

INPUT CHECKBOX

INPUT RADIO

Input -urile de tip radio sunt niste butoane pe care un vizitator poate bifa unul sau mai multe butoane.

CAMPURILE SELECT SI TEXTAREA

Sunt anumite situatii in care vrem ca un vizitator sa poata alege si selecta una sau mai multe optiuni dintr-un meniu drop-down. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa folosim tag-ul pereche <select></select> care va avea in interiorul lui un alt tag pereche <option></option> si acesta din urma va avea fiecare optiune pe care o vom prezenta vizitatorului paginii noastre web iar tag-ul pereche <textarea></textarea> reprezinta o zona de text in care un vizitator poate scrie mai multe randuri de text.

INPUT FILE

Am ales sa prezint la sfarsit acest tip de INPUT . Acesta este mai special si prin acest INPUT putem trimite un fisier catre administratorul site-ului. Sintaxa este asemanatoare cu a inputurilor de tip text insa atributul TYPE va avea ca valoare cuvantul cheie FILE . Prin aceasta valoare browserul ne va afisa un camp text si un buton in dreapta acestuia prin care putem selecta un fisier din calculatorul nostru si trimite apoi catre administratorul site-ului. Versiunile mai noi ale browserelor ne vor afisa doar un buton in care vom avea textul " Alegeti fisierul " si un text in dreapta butonului " Nu s-au ales fisiere "