Cauta rapid aici ↑

HTML -- IMAGINI

In urma cu cate pagini v-am prezentat tag-ul HTML cu care se poate insera o poza in documentul nostru. Tag-ul nepereche <img> are mai multe atribute definite pentru el. Atributul src va avea ca valoare calea catre poza pe care vrem sa o afisam, fie ea relativa sau absoluta.

Daca poza noastra are o dimensiune mai mare decat spatiul pe care il avem alocat pentru ea atunci va trebui sa ii " spunem " browserului ca vrem ca poza sa o afiseze la o dimensiune de pixeli pe care ne-o dorim. Pentru a nu risca sa deformam poza vom folosi doar atributul width caruia ii vom da ca valoare numarul de pixeli pe care vrem sa fie afisata poza.

Browserul in acest caz va afisa poza pe latimea setata de noi si va da pozei inaltimea automata fara a deforma poza. Tag-ul <img> mai are si un alt atribut cu care putem face exact acelasi lucru ca in cazul width .

Atributul height seteaza poza la o anumita inaltime si il putem folosi exact ca in cazul width . Atentie mare daca le folositi pe amandoua pe aceeasi imagine. Daca nu ii dati inaltimea si latimea corespunzatoare, atunci browserul va afisa poza dumneavoastra deformata.

Un alt atribut care este extrem de important si cu care ne putem promova o poza in motoarele de cautare este atributul alt [alternative]. Rolul acestui atribut este de a afisa textul din valoarea lui atunci cand poza nu mai exista sau calea catre ea nu mai este cea corecta. In SEO acest procedeu poarta si denumirea de optimizarea imaginilor.

Inserarea unei poze cu ajutorul acestui tag <img> va face ca intreg spatiul de pe acel rand sa fie ocupat chiar daca nu este nimic acolo. Pentru a elibera acel spatiu vom folosi atributul align caruia ii vom da ca valoare left . Aceasta metoda este invechita si depreciata de la versiunea HTML 4 iar in HTML 5 nu mai este suportata dar browserele inca o mai accepta. Pentru a ne face totusi treaba putem folosi un stil inline care arata in acest fel: <img src= " " alt= " " style= " float:left " /> . Tot acest stil inline il vom folosi si daca vrem ca poza noastra sa fie afisata in partea dreapta cu diferenta ca nu vom mai folosi cuvantul left ca valoare ci right .

Exista posibilitatea ca pe o portiune din poza sa punem un asa-zis " loc fierbinte " . Acest loc este de fapt o zona in care putem pune un link catre un alt document. Acest lucru este foarte dificil sa il creati fara un editor specializat. Pentru a putea face acest lucru cu usurinta va recomand folosirea editorului de text Dreamweaver.