Cauta rapid aici ↑

HTML -- LISTE

Limbajul HTML ofera multe tipuri de liste insa doar doua dintre ele sunt cele mai folosite, listele ordonate si listele neordonate . Aceste liste ne ajuta sa afisam un continut text, imagini sau orice altceva ne dorim intr-o anumita ordine, una sub alta, aceasta fiind setarea de baza.

HTML -- LISTA ORDONATA

Tag-ul pereche folosit la crearea unei liste ordonate este <ol></ol> . In interiorul acestui tag pereche va trebui sa folosim un alt tag pereche cu care vom insera fiecare informatie pe care vrem sa o afisam una sub alta si acest tag este <li></li> . Retineti ca pentru fiecare informatie [text, poza etc.] pe care vrem sa o afisam in browser va trebui sa folosim acest tag pereche <li></li> in interiorul tag-ului pereche <ol></ol> .

Asa cum spune si numele, aceasta este o lista ordonata iar numaratoarea va incepe de la cifra 1 pentru fiecare informatie inserata in interiorul tag-ului pereche <li></li> . Daca ne dorim ca numaratoarea sa inceapa de la alta cifra atunci va trebui sa folosim atributul start la tag-ul de inceput <ol></ol> si caruia ii vom da ca valoare cifra de la care vrem sa inceapa numaratoarea. Exista posibilitatea ca in loc de cifre sa folosim literele alfabetului latin, cu litera mare sau mica si pentru asta va trebui sa folosim atributul type in dreptul tag-ului de inceput <ol></ol> caruia ii vom da ca valoare litera " a " sau " A " . Tot la acest atribut type putem sa folosim si caracterele romane iar numaratoarea se va desfasura in caractere romane. Literele " i " si " I " vor fi folosite aici ca valoare la atributul type .

HTML -- LISTA NEORDONATA

Lista neordonata este aproape identica ca lista ordonata. Diferenta fiind ca in acest caz se va folosi tag-ul pereche <ul></ul> pentru definirea unei liste neordonate. Asemanarea vine tot de la tag-ul pereche <li></li> pe care il vom folosi si in aceasta lista si va avea acelasi rol.

Setarea de baza este ca in loc de o ordine numerica ca la lista ordonata, acum sa ne afiseze un mic cerculet de culoare neagra in dreptul fiecarei informatii din dreptul tag-ului pereche <li></li> . Atributul type este si el prezent in aceasta lista si poate fi folosit. Diferenta este ca acesta va avea doar trei valori: circle , square si disc . Atributul start nu exista in aceasta lista... logic.

HTML -- LISTE IN LISTE

Exista posibilitatea de a folosi o alta lista in interiorul alteia sau aceeasi lista in interiorul celeilante. Acest lucru este foarte simplu de realizat, doar asezati lista pe care vreti sa o inserati in interiorul celeilante punand-o intr-unul din tag-ul pereche <li></li> . Aceasta practica este destul de frecventa si va face ca lista inserata sa fie afisata mai spre dreapta si tot asa daca vom continua sa punem oricate liste ne dorim... lista in lista in lista etc., ati inteles ideea.