Cauta rapid aici ↑

HTML STILIZAT PRIN CSS

Imediat ce am invatat sa cream un fisier HTML si sa inseram in el diferite titluri, paragrafe, link-uri, poze si alte elemente cu ajutorul tag-urilor HTML, acum este momentul sa facem pagina noastra mai placuta retinei. Pentru asta s-a inventat CSS [Cascading Style Sheets], ajuns de cativa ani la generatia a treia.

Exista trei metode de a stiliza tag-urile HTML.

  • EXTERN -- In zona de HEAD a documentului HTML se face referire catre fisierul nostru CSS cu ajutorul tag-ului nepereche si atributelor cu valorile lui
    <link rel= " stylesheet " type= " text/css " href= " calea catre fisierul nostru css " />
  • INTERN -- Tot in zona de HEAD sunt declarate stilurile cu care stilizam tag-urile HTML din documentul curent cu ajutorul tag-urilor pereche <style> </style> . In acest mod putem suprascrie stiluri ce sunt declarate printr-un fisier extern sau declara altele noi.
  • INLINE -- In acest mod putem stiliza un tag direct. Atributul general suportat de toate tag-urile HTML este style iar ca valoare ii putem da aproape orice stil dorim.

IMPORTANT -- Ordinea in care browserul interpreteaza stilurile sunt exact cu ordinea in care vi le-am afisat. Mai intai citeste toate stilurile din fisierul extern (daca exista), apoi daca intalneste stiluri diferite pe aceleasi tag-uri prin modalitarea de adaugare a stilurilor in mod intern si le suprascrie si in ultima faza daca intalneste stiluri inline sau pe element le suprascrie pe cele in mod intern sau extern si le aplica pe cele in mod inline sau pe element.

Atunci cand un browser citeste codul HTML, acesta o face precum citim noi o pagina dintr-o carte, de sus in jos si de la stanga la dreapta. Browserul citeste rand cu rand si aplica stilurile CSS in ordinea in care sunt asezate in documentul HTML. Daca de exemplu am declarat un stil intern deasupra unuia extern, cel din urma va fi aplicat.

MODALITATE DE ADAUGARE DE STIL CSS IN MOD EXTERN

MODALITATE DE ADAUGARE DE STIL CSS IN MOD INTERN

MODALITATE DE ADAUGARE DE STIL CSS IN MOD INLINE