Cauta rapid aici ↑

HTML -- TAG-URI IN PARTEA DE HEAD

Dupa cum stiti deja intreg codul HTML este impartit in doua zone mai mici. Pana acum tot ce am dorit sa vedem in pagina noastra HTML in browser s-a inserat in zona de <body></body>. Este momentul sa vedem ce rol are si zona de <head></head> .

In aceasta zona putem insera multe tag-uri foarte importante pentru pagina noastra HTML. Tag-uri ce ne ajuta sa optimizam pagina noatra pentru motoarele de cautare, tag-uri ce contin link-uri pentru fisierele noastre CSS, scripturi JavaScript si/sau text ce este prezentat in partea de antet a browserului. tag-urile pe care le putem folosi in partea de HEAD pot fi urmatoarele: <title> , <style> , <meta> , <link> , <script> , <noscript> , si <base> .

HTML -- TAG-UL PERECHE <title></title>

Acesta tag este foarte important pentru pagina noastra web. Cu acest tag putem afisa un text in partea de antet a paginii noastre HTML (partea cea mai de sus in browser). Continutul acestui tag pereche este foarte important pentru motoarele de cautare si trebuie sa avem mare grija ca acest text sa aibe o relevanta cat mai mare cu restul continutul text din pagina HTML.

HTML -- TAG-UL NEPERECHE <meta>

Sintaxa acestui tag este <meta name= " " content= " " /> . Aceste atribute sunt folosite la acest tag. Valorile acestor atribute trebuie sa aibe legatura unele cu altele. Daca la primul atribut ii punem ca valoare description cu siguranta la al doilea atribut ii vom pune ca valoare o descriere pe care noi o dorim si care trebuie sa aibe legatura cu continutul text al paginii noastre. La fel vom proceda si cu keywords si author etc.

HTML -- TAG-UL PERECHE <style> </style>

Acest tag pereche este special destinat pentru inserarea de declaratii de stil cu scop de a stiliza tag-urile pe care ni le dorim ori crea diferite spatii. Aceasta metoda este invechita si paguboasa si asta pentru ca ne face sa ne repetam codul nostru in fiecare pagina HTML. Metoda urmatoare este cea mai folosita.

HTML -- TAG-UL NEPERECHE <link />

Acest tag reprezinta metoda cea mai eficienta pentru a face referire catre un fisier CSS extern unde sunt trecute toate stilurile noastre fara a ne repeta in fiecare pagina HTML [aducem modificari doar in fisierul nostru extern CSS iar modificarile noastre se vor vedea in fiecare pagina HTML]. Sintaxa acestuia este urmatoarea: <link rel= " stylesheet " type= " text/css " href= " " />.

Atributul type are ca valoare text/css si reprezinta tipul fisierului catre care se face referire. Atributul href va avea ca valoare calea catre fisierul nostru CSS cu extensia .css

HTML -- TAG-UL PERECHE <script></script>

Acest tag are acelasi rol ca si tag-ul nepereche <link /> insa diferenta este ca acesta duce catre un fisier JavaScript extern sau o librarie Jquery .

HTML -- TAG-URILE ZONEI HEAD

  • <title> === defineste titlul documentului HTML
  • <link> === defineste relatia dintre documentul in care se afla si un altul extern, fisier CSS
  • <meta> === defineste diferite date despre documentul HTML
  • <script> === defineste relatia dintre documentul in care se afla si un altul extern, fisier JavaScript. Poate fi folosit si pentru inserarea de cod JavaScript doar pentru documentul HTML curent si in acest caz poate fi folosit oriunde in documentul HTML curent
  • <style> === defineste diferitele declaratii de stil catre tag-urile din acel document HTML