Cauta rapid aici ↑

HTML5 ATRIBUTE NOI PENTRU FORMULAR

HTML5 vine cu noi atribute pentru tag-urile form si input.

Noile atribute pentru form sunt:

  • autocomplete
  • novalidate

Cele mai importante noi atribute pentru <input> sunt:

  • autocomplete
  • autofocus
  • form
  • formaction
  • list
  • min and max
  • multiple
  • required

Atributul autocomplete pentru <form> si <input>.

Acest atribut specifica daca intreg formularul poate avea autocomplete sau un camp din formular poate avea un autocomplete . Atributul autocomplete va avea doua valori definite pentru el: off si on . Atunci cand atributul autocomplete va avea valoarea on , browserul va retine valorile pe care user-ul le-a completat inainte si le va afisa ca un meniu dropdown.

Dupa cum se observa, ambele tag-uri suporta acest atribut. Exista posibilitatea ca tag-ul <form> sa aibe atributul autocomplete on si un tag <input> sau mai multe sa aibe atributul autocomplete cu valoarea off sau invers. Acest atribut functioneaza pe INPUT -urile de tip text , search , url , tel , email , password , datepickers , range si color .

ATRIBUTUL novalidate PENTRU <form>

Acest atribut este mai special si asta pentru ca se comporta in mod adevarat sau fals (boolean) si nu are valoare. Cand este prezent datele inserate in campurile INPUT nu vor fi validate atunci cand se apasa butonul de submit.

ATRIBUTUL autofocus PENTRU <input>

Rolul acestui atribut este ca un camp INPUT sa fie selectat la incarcarea paginii iar user-ul sa nu mai de-a click si sa selecteze acel camp (ex: la o pagina de contact, login etc.).

ATRIBUTUL form PENTRU <input>

Exista posibilitatea ca un camp INPUT sa fie plasat oriunde in pagina HTML si totusi sa apartina unui formular. Pentru asta va trebui ca tag-ul <form> sa aiba un ID cu orice valoare iar campul INPUT plasat in alt colt al paginii HTML sa aibe atributul form cu valoarea pe care o are ID -ul formularului.

ATRIBUTUL formaction PENTRU <input>

Fiecare formular are un buton de trimitere al datelor, date ce vor fi trimise catre fisierului ce este ca valoare la atributul action al tag-ului <form>. In HTML5 putem sa folosim atributul formaction pe INPUT -ul de SUBMIT si caruia ii vom da ca valoare trimiterea datelor catre un alt fisier decat cel de la atributul action . In browser ne va mai apare un buton de trimitere si pentru a-l evidentia de celalant va trebui sa ii dam alta valoare asa cum se vede mai jos. Fiti foarte atenti ca nu trebuie sa folositi atributul value decat o singura data pe INPUT -ul de trimitere al datelor sau pe orice alt tag HTML.

ATRIBUTUL list PENTRU <input>

Atributul list face referire la o lista <datalist></datalist> ce are in componenta o lista predefinita prin care un utilizator poate alege o optiune.

ATRIBUTELE min si max PENTRU <input>

Aceste atribute specifica valoarea minima si maxima pe care o poate avea un INPUT . Aceste atribute functioneaza perfect si cu INPUT -urile de tip number , range , date , datetime , datetime-local , month , time si week .

ATRIBUTUL multiple PENTRU <input>

Si acest atribut este unul boolean si atunci cand este prezent ii poate lasa user-ului posibilitatea de a insera mai mult de o valoare. Atributul multiple poate fi folosit doar pe INPUT -ul file si email .

ATRIBUTUL required PENTRU <input>

La fel ca si precedentul atribut si atributul required este unul boolean. Acest atribut este extrem de folositor si atunci cand este folosit valideaza datele in campul de INPUT inainte si dupa apasarea butonului de submit . REQUIRED poate fi folosit pe INPUT -urile de tip text , search , url , tel , email , password , date pickers , number , checkbox , radio , si file . Cand este folosit pe INPUT -ul de email , acest atribut verifica prezenta caracterelor " @ " , " . " si daca intreaga adresa de email a fost scrisa cat mai corect si asta in timp real iar pe restul de INPUT -uri verifica daca s-au ales fisiere (la input-ul de file) sau daca campul de INPUT este gol atunci cand este apasat butonul de submit si nu permite trimiterea datelor pana cand campurile INPUT nu au continut.