Cauta rapid aici ↑

Cum sa incarci un fisier de pe server in pagina web

Incarcarea unui fisier in pagina web este un proces foarte usor si cu cateva linii de cod putem rezolva aceasta problema. Trebuie sa tinem cont ca acel fisier poate fi un document PHP, HTML sau TXT si in fiecare dintre ele trebuie sa avem ceea ce vrem sa afisam in pagina web. Trebuie sa retineti ca acest fisier va contine codul direct ce trebuie inserat in pagina, fara <!DOCTYPE html> <html>...cod...</html> , direct codul cu pricina.

Primul lucru care trebuie sa se intample este un eveniment pe un element (cel mai adesea un buton) caruia ii vom atasa sa ruleze o functie ce va incarca fisierul nostru in pagina web si dupa cum v-ati dat seama vom folosi obiectul XMLHttpRequest() cu metodele predefinite ale acestuia open() si send() dar si proprietatea responseText cu care vom afisa continutul fisierului in pagina web.

Asa cum spuneam mai sus, calea catre fisier trebuie sa fie obligatoriu relativa si asta pentru ca browser-ul nu va incarca un fisier aflat pe un alt server. Nu este greu de inteles ce face functia de mai sus. In cateva cuvinte totul se rezuma la cateva cuvinte.

Am creat functia incarca_fisier() ce va rula la un anumit eveniment. Primul lucru pe care functia il face este sa creeze obictul XMLHttpRequest(), apoi creeza o alta variabila ce va contine calea relativa catre fisier si dupa aceea inca o variabila ce va selecta locul in pagina web pentru continutul fisierului. Urmatorul pas este sa deschida un culoar catre server folosind metoda POST si sa incarce continutul fisierului, iar calea catre acesta este in variabila url_fisier, totul in mod asincron reprezentat prin cuvantul cheie false. Dupa acest pas este trimis continutul fisierului si cu ajutorul variabilei cu care am selectat elementul din pagina web vom afisa continutul fisierului in pagina web folosindu-ne de proprietatea innerHTML si dupa cum v-ati dat seama aceasta variabila va avea valoarea numelui obiectului ce ii va fi atasata si proprietatea responseText reprezentand continutul fisierului.