Cauta rapid aici ↑

Evenimentele copy, cut si paste in JavaScript

Nu cred ca mai exista cineva care sa nu stie ce inseamna aceste cuvinte. In JavaScript avem posibilitatea de a intercepta evenimentele de la tastatura si cu siguranta ati auzit sau le stiti de multa vreme pe cele trei evenimente de la tastatura, acestea fiind keydown, keypress si keyup. Limbajul JavaScript vine in intampinarea noastra cu alte trei evenimente de la tastatura si asa cum va spuneam acestea sunt copy, cut si paste care sunt declansate in momentul cand utilizatorul paginii web apasa tastele Ctrl + C, Ctrl + X si Ctrl + V cu care stim ce vrea sa faca.

Aceste evenimente sunt suportate foarte bine de catre obiectul window si pot fi folosite in orice moment. In prezent nu stiu daca toate browser-ele suporta aceste evenimente insa cu siguranta browser-ul Chrome suporta aceste evenimente.

In interiorul functiei, pe un anumit eveniment, puteti rula orice bloc de cod va doriti si trebuie sa stii ca in JavaScript exista posibilitatea sa dezactivam posibilitatea de a selecta un text insa aceasta metoda nu este infailibila si asta pentru ca utilizatorul poate dezactiva JavaScript din browser si atunci are mana libera in a copia.

Limbajul CSS vine cu o proprietate care impiedica selectarea unui text indiferent daca acesta foloseste tastele Ctrl + A, pentru ca de la mouse nu va putea face selectarea textului.

Daca va doriti sa nu ii lasati utilizatorului nici-o posibilitate in a va copia textul atunci va trebui sa stiti ca acesta poate folosi scurtatura Ctrl + U si in acel moment in browser ii va fi afisata sursa codului, daca in prealabil ati dezactiva click dreapta din browser urmarind acest tutorial → Evenimentul contextmenu si click dreapta de la mouse.

In acest moment nu va mai ramane decat sa interceptati apasarea acestor taste folosind urmatorul cod si din experienta mea si a altora pot spune ca nu poti face nimic care sa impiedice un vizitator sa iti poata vizualiza codul sursa al paginii web din care poate copia.

In concluzie, NU este indicat sa elimini total copierea textului dintr-o pagina web si asta pentru ca vrei ca utilizatorul sa se intoarca in site-ul tau si sa ii oferi o experienta cat mai placuta. Probabil ca pana acum ati intalnit situatii in care un anumit bloc de cod nu l-ati putut copia, scopul meu este de a va face pe voi sa va scrieti singuri liniile de cod.