Cauta rapid aici ↑

Evenimentul contextmenu si click dreapta de la mouse

Dupa cum foarte bine stiti mouse-ul are in componenta lui minim doua butoane si sigur stiti ce fac aceste butoane. In momentul cand este apasat butonul din stanga in fereastra browser-ului, in acel moment este declansat evenimentul click. Apasarea butonului din dreapta in fereastra browser-ului declanseaza evenimentul contextmenu si in urma caruia putem face sa ruleze o functie. De cele mai multe ori pe acest eveniment putem dezactiva afisarea meniului ce ar fi aparut ca urmare a acestui eveniment si pentru aceasta vom avea nevoie de metoda preventDefault() ce va fi atasata singurului parametru al functiei. Metoda preventDefault() inhiba setarea de baza pe care o are acel obiect oriunde este folosita.

 window.addEventListener("contextmenu",function(e){ e.preventDefault() }); 

Aceasta linie de cod va dezactiva afisarea meniului din fereastra browser-ului la apasarea butonului din dreapta de la mouse. Pentru browser-ele mai vechi aceasta linie de cod nu este suficienta pentru a dezactiva, impiedica aparitia meniului in momentul cand se efectueaza click dreapta de la mouse si pentru asta este nevoie de mai multe linii de cod iar acest mic tutorial nu are ca scop acest lucru, ci doar prezentarea acestui eveniment. Tot pe evenimentul contextmenu putem face sa fie afisat o informatie text sau ce ne dorim, ramane la aprecierea fiecaruia.

Daca totusi va doriti ca in paginile voastre din site sa aveti dezactivat click dreapta de la mouse pentru toate versiunile de browser si sa ingreunati din JavaScript copierea imaginilor din site-ul vostru, uitati intreg codul care face acest lucru.