Cauta rapid aici ↑

Cuvinte rezervate si metode de lucru pe un array

Cuvinte rezervate

Cuvintele rezervate reprezinta acele cuvinte care au un scop precis si definesc o actiune. Nu este recomandat sa se foloseasca aceste cuvinte cheie in denumirea unei variabile sau a unei functii pentru a nu risca o eroare facand ca script-ul nostru sa nu functioneze. Cuvintele rezervate sunt de trei tipuri si se regasesc in tabelul de mai jos.

   
Rezervate pentru JavaScriptRezervate pentru un uz in viitorRezervate pentru browser
   
   
break abstract alert
case boolean blur
catch byte closed
continue char document
debugger class focus
default const frames
delete double history
do enum innerHeight
else export innerWidth
false extends length
finally final location
for float navigator
function goto open
if implements outerHeight
in import outerWidth
instanceof int parent
new interface screen
null let screenX
return long screenY
switch native statusbar
this package window
throw private
true protected
try public
typeof short
var static
void super
while synchronized
witch throws
transient
volatile
yield

Metode de lucru pe un array

Metodele push() si unshift()

Dupa cum stim metodele sunt acele functii predefinite care fac ceva. In exemplul urmator va voi prezenta doua metode care au ca rol adaugarea de noi valori la un array. Metoda push() adauga elemente noi la sfarsitul unui array iar metoda unshift() adauga valori noi la inceputul unui array. In exemplul urmator voi folosi aceste doua metode pe acelasi array si apoi il voi afisa inainte si dupa folosirea acestor metode.

Metodele pop() si shift()

Exista si reversul metodelor de mai sus. Metoda pop() inlatura ultimul element dintr-un array iar metoda shift() inlatura primul element dintr-un array.

Proprietatea length

Asa cum spune si numele, rolul acestei proprietatii este de a masura lungimea unei variabile sau la orice anume o folosim. De cele mai multe ori aceasta proprietate este folosita in momentul cand un user insereaza un anumit text intr-un camp dintr-un formular. In momentul cand tasteaza un caracter in acel camp din formular ii putem seta sa ii apara sub acest camp un text cu numarul de caractere ramase, exact ca in exemplul de mai jos.