Cauta rapid aici ↑

JavaScript -- Document Object Model

Document Object Model (DOM) este modelul ce descrie cum sunt asezate toate elementele HTML in pagina web. Elemente precum campurile unui formular, imaginii, paragraf-uri etc. sunt legate intre ele incepand de la primul si pana la ultimul si in acest mod alcatuiesc documentul HTML propriu-zis. Folosind aceasta structura arborescenta putem apela un element pentru ca mai apoi sa il putem influenta.

Document Object Model -- Mic Istoric

Document Object Model se afla in folosinta inca de cand browserele suporta JavaScript. De la browserul Netscape, majoritatea programatorilor si-au dorit sa acceseze elementele HTML si sa le schimbe proprietatile. De exemplu, atunci cand scrii un cod ce se va executa la survolarea mouse-ului (mouseover) peste o imagine, vrei ca imaginea respectiva sa se schimbe cu alta.

Structura arborescenta Document Object Model are rol exclusiv de a-ti oferi acces la elementele HTML din pagina web. Exact ce elemente poti accesa si in ce mod depinde de ce tip de browser folositi si versiunea acestuia. Versiunile mai recente va vor oferi o mai multa libertate pentru a ajunge la orice element si astfel ii schimbati proprietatile asa cum va doriti.

RECOMANDARI

Document Object Model a fost si este dezvoltat in continuare de consortiul W3C cu scopul de a oferi oricarui limbaj de programare acces la parti din documentul HTML. Atata timp cat vei folosi metode si proprietatii ce sunt partii recomandate nu vei avea probleme in a face ca scripturile tale sa ruleze foarte bine.

Intr-o anumita masura documentul HTML poate fi considerat ca fiind un document XML si pentru care standardul DOM 1 va rula foarte bine atata timp cat browserul poate sa interpreteze scripturile noastre. Cu ajutorul structurii arborescente DOM putem crea scripturi in JavaScript cu care vom putea suprascrie atributele si valorile elementelor HTML, vom putea crea noi elemente HTML si le vom insera in document sau putem sterge elemente HTML.

Noduri

DOM reprezinta Document Object Model, ceea ce inseamna un model la cum o varietate de elemente (ce pot fi considerate si obiecte) sunt inrudite intre ele. In DOM fiecare obiect indiferent ce element reprezinta poate fi considerat un nod. Daca luam spre exemplu un simplu paragraf, acesta va avea si continut si in acest mod sunt create doua noduri: tag-ul HTML ce reprezinta un paragraf si textul ce reprezinta paragraful in sine. Paragraful in sine se afla in interiorul elementului HTML si este considerat un nod-copil iar elementul HTML ce are in componenta paragraful in sine este considerat un nod-parinte.

Dupa cum v-ati dat seama si nod-ul parinte, reprezentat aici prin tagul HTML <p></p> va avea la randul lui alt nod-parinte iar acesta este elementul din care face parte si tot asa pana la nod-ul parinte (al tuturor) reprezentat de tag-ul pereche <html></html> din care toate elementele fac parte.