Cauta rapid aici ↑

JavaScript Functii

O functie este un bloc de cod caruia i se da un nume si care va primii date de intrare, le va prelucra si va produce date de iesire. Folosirea functiilor este cea mai buna metoda de a refolosi cod.

SINTAXA

 
	  function nume_functie(parametru1, parametru2){
  		// bloc de instructiunii
	  }
  

Numele functiei urmeaza aceleasi reguli ca in cazul variabilelor. Incepe cu litera sau underline si poate contine litere, cifre sau underline si dupa cum se vede functiile pot avea si parametrii, tocmai cu rol de a refolosi cod. Parametrii pentru o functie pot fi si anumite variabile locale. O functie poate fi invocata in anumite cazuri:

 • in cazul unui eveniment asupra unui element HTML
 • in cazul in care se doreste rezultatul acesteia intr-un script
 • automat, atunci cand se auto invoca

Declaratia return

Acest cuvant este foarte folosit si prin acesta putem face ca o functie sa ne returneze un anumit rezultat si nu undefined ce reprezinta setarea de baza pentru oricare functie ce va fi executata. In momentul cand se ruleaza functia, iar browserul intalneste acest cuvant return, restul de cod nu va mai fi interpretat si tocmai din acest motiv vom folosi acest cuvant la sfarsitul functiei.

Important

Functiile pot fi declarate oriunde in script. In momentul in care in script avem linia de cod document.getElementById() sau document.getElementByClassName() sau document.getElementByTagName() sau document.getElementByName() atunci aceste linii de cod trebuiesc declarate dupa ce aceste elemente sunt deja incarcate in pagina, pentru ca in caz contrar va genera o eroare si scriptul nu va functiona.