Cauta rapid aici ↑

Inlantuirea obiectelor si operatorul binar instanceof

JavaScript ne ofera posibilitatea sa lucram cu obiecte la un alt nivel. JavaScript ne permite sa inlantuim mai multe obiecte intre ele pentru ca mai apoi sa le folosim proprietatile si / sau functiile / metodele.

Object.create()

Object.create() a aparut odata cu standardul ECMASCRIPT 5 si in prezent este suportat de catre toate browserele. Cu ajutorul acestuia putem crea un obiect care va face legatura la un alt obiect pe care ni-l dorim.

Operatorul binar instaceof

JavaScript ne ofera posibilitatea sa aflam, dupa mai multe linii de cod si fara sa mai cautam, daca un obiect este instantierea unei functii cu rol de clasa.

Acest operator este de tip boolean si ne va returna true sau false. In cazul in care testam acest operator pe o variabila obiect ce nu instantieaza nici-o functie clasa si vrem sa aflam pe cine instantieaza, interpretorul ne va spune ca acea functie clasa nu este definita.

Scurta recapitulare

Asadar obiectele sunt mult mai complexe decat pare la prima vedere. Obiectele pot avea alte obiecte prototip ce pot contine diferite proprietati sau metode ce sunt declarate doar aici si acestea apartin si obiectului dintai. Constructorii sunt acele functii care impreuna cu cuvantul cheie new vom creea un obiect, o variabila obiect mai exact.

Am mai aflat si de operatorul binar instanceof cu care putem afla daca o variabila obiect instantiaza o functie clasa si asta ne va ajuta in momentele in care avem mai multe obiecte si vrem sa stim daca putem lucra cu acesta.