Cauta rapid aici ↑

JavaScript -- Introducere

JavaScript este un limbaj de programare case-sensitive ce ruleaza pe partea de client (client-side) iar asta inseamna ca cel ce va interpreta intreg codul JavaScript este browserul. Intreg codul JavaScript din orice pagina web poate fi vazut de catre oricine are un browser instalat pe un calculator.

Pentru a invata JavaScript nu este obligatoriu sa aveti cunostinte despre limbajele HTML si CSS, dar este al naibii de necesar sa le cunoasteti mai intai pe acestea si asta pentru ca rolul limbajului JavaScript este de a afecta sau modifica elementele HTML si stilurile CSS la anumite evenimente produse de catre vizitatorul paginilor noastre web.

Dupa cum stim deja structura limbajului HTML este de tip arborescent sau altfel spus HTML DOM (Document Object Model) iar limbajul JavaScript poate influenta acest DOM in sensul ca poate schimba elemente HTML, poate adauga noi elemente HTML, poate sterge elemente HTML, copia elemente HTML si multe altele.

Inserarea de cod JavaScript in documentul HTML

Modalitatea de a adauga cod JavaScript in documentul HTML se face cu ajutorul tag-ului pereche <script></script> si care poate fi adaugat oriunde in documentul HTML. In interiorul acestui tag pereche vom avea toate instructiunile noastre sau liniile de cod cu care afectam HTML DOM, iar prin aceasta metoda nu vom afecta decat elementele HTML din aceasta pagina. O alta metoda prin care putem afecta acelasi element si care se afla in mai multe paginii HTML si in acest mod scriem doar o singura data codul, este prin metoda externa. In zona de HEAD a documentului vom face referire la un fisier extern ce are extensia .js si in care vom avea toate instructiunile noastre fara a mai folosi tag-ul pereche <script></script> in fisierul extern.

Modalitatea prin care facem legatura in documentul HTML cu fisierul extern JavaScript este urmatoarea:

Modalitatea prin care inseram cod JavaScript in documentul HTML in zona de HEAD si BODY sunt identice: