Cauta rapid aici ↑

Pozitia mouse-ului si cum afli pe ce element s-a dat click

Pozitia mouse-ului

Aflarea pozitiei mouse-ului nu este foarte dificil de aflat. Practic trebuie sa aflam pozitia acestuia fata de marginea de sus si fata de marginea din stanga. Din coltul din stanga-sus vom afla coordonatele mouse-ului, pentru ca asa este standard-ul, regula. Pentru a realiza acest lucru vom face cunostinta cu urmatoarele proprietatii.

Proprietatile pageX si pageY

Aceste proprietatii ne vor afisa pozitia mouse-ului fata de marginea de sus sau fata de marginea din stanga. In exemplul urmator voi crea un program prin care interpretorul JavaScript imi va arata pozitia mouse-ului in timp real pe ecran.

Cum afli pe ce element din pagina s-a dat click

Nu este foarte greu sa aflam pe ce element s-a efectuat click sau alt eveniment. Modalitatea cea mai usoara este urmatoarea. Pe elementul parinte pe care vrem sa il urmarim, ii aplicam o functie ce va rula in momentul cand un eveniment (ales de noi) se produce. In exemplul urmator voi alege evenimentul click si voi urmari obiectul parinte al tuturor, window , iar in momentul cand se efectueaza click pe un element din pagina, browser-ul ne va afisa ( in acest caz) in consola pe ce element HTML din pagina am efectuat click.

In acest mod putem da startul unui script care va putea afla pe ce elemente dintr-o pagina s-a efectuat click. Ceva asemanator face si script-ul de urmarire oferit de unealta Google Analitycs, aceasta unealta face insa mult mai multe lucruri.