Cauta rapid aici ↑

JavaScript -- Variabile

Indiferent de ce limbaj de programare vom folosi, toate au in componenta lor variabile iar limbajul JavaScript nu face exceptie. Variabilele sunt un spatiu de memorie ce contine o informatie. Variabilele vor avea intotdeauna un nume si asta pentru ca mai apoi sa se poata accesa informatia atribuita acesteia.

Declararea variabilelor in JavaScript se va face cu ajutorul cuvantului var urmat de un spatiu liber si mai apoi numele variabilei dat de catre noi. Regulile in ceea ce priveste numele variabilei sunt:

  • numele variabilei trebuie sa inceapa cu litera
  • numele variabilei poate incepe cu underline
  • numele variabilelor sunt case-sensitive

Mai departe vom folosi operatorul de atribuire = pentru a da o valoare variabilei. Variabilele sunt de mai multe feluri si asta pentru ca pot stoca mai multe tipuri de date.

Tipuri de variabile

Exemple de variabile

Dupa declararea fiecarei variabile trebuie sa folosim caracterul punct si virgula pentru a ii spune browserului ca declararea acelei variabila se termina in acel loc. La fel vom face si cand incheiem o linie de cod.

Variabilele mai pot fi incadrate in alte doua tipuri si asta din cauza locului lor in script-ul nostru. Variabile globale si variabile locale. Variabilele globale sunt variabilele declarate oriunde in afara functiilor iar variabilele locale sunt variabilele declarate oriunde in interiorul functiilor.