Cauta rapid aici ↑

JSON -- JavaScript Object Notation

JSON nu este un alt limbaj de programare, ci reprezinta o noua modalitate de a folosi standardele actuale. Asa cum spune si titlul, JSON reprezinta acronimul de la JavaScript Object Notation si reprezinta un obiect si prin acesta putem stoca anumite date fara a ne mai folosi de un fisier XML, asa cum se foloseste in cadrul altui standard, AJAX. Sintaxa JSON este identica cu cea prin care putem creea un obiect in JavaScript. Pentru o intelegere mai usoara, putem sa ne gandim ca obiectul JSON reprezinta o mica baza de date pe care putem sa le prelucram sau afisa.

Reguli de sintaxa pentru JSON

  • datele sunt prezentate in perechi de nume cu valoare
  • datele sunt separate prin virgule
  • acoladele detin obiecte
  • parantezele patrate detin tablouri

JSON - Perechi de nume cu valoare

Datele in JSON sunt prezentate in perechi de nume cu valoare. Fiecare nume si valoare sunt asezate intre ghilimele ( "" ). Intre "nume" si "valoare" vom avea caracterul doua puncte ( : ) cu rol de a le separa. Fiecare pereche de nume cu valoare vor fi separate intre ele cu caracterul virgula ( , ).Exemplu: "tutorial":"JavaScript","tutorilal":"JSON"

JSON VALORII

Valorile in JSON pot fi de tip numeric (integer sau cu virgula mobila), un string, de tip boolean, un array, un obiect sau chiar NULL.

JSON OBIECTE

Asa cum am mai spus, obiectele in JSON sunt scrise in interiorul acoladelor si la fel ca in JavaScript, obiectele pot contine perechi de nume cu valori.

JSON ARRAY

Dupa cum stim deja din sintaxa unui array, fiecare componenta a unui array, scrisa separat, este declarata intre parantezele drepte. In JSON putem avea un array de obiecte.

Afisarea unei informatii din obiectul JSON

Pentru ca JSON foloseste sintaxa JavaScript, nu este nevoie de cunostinte suplimentare pentru parcurgerea unei variabile obiect JSON, iar in exemplul urmator vom creea un obiect JSON si mai apoi vom afisa cuvantul JSON (reprezentat de tipul de tutorial din obiect) atunci cand se efectueaza click pe buton.

In browser vom avea acest rezultat.