Cauta rapid aici ↑

Proprietatea selectedIndex

Aceasta proprietate este folosita cel mai adesea la validarea unui meniu drop-down reprezentat de tag-ul select dintr-un formular. Dupa cum stiti acest meniu este format din tag-ul select ce are in componenta lui mai multe optiuni reprezentate de tag-ul option. Pentru a face validarea va trebui sa asteptam evenimentul change declansat in momentul cand este aleasa una din optiuni. Acest eveniment este declansat si cand este modificat textul inserat de utilizator intr-un camp de input sau textarea.

Proprietatea selectedIndex este folosita pentru a ne returna valoarea numerica a optiuni din meniul drop-down sau mai bine spus, a cata optiune este aleasa si trebuie sa tinem cont ca numaratoarea incepe de la cifra zero.

In exemplul urmator ma voi folosi de aceasta proprietate pentru a va deschide o fereastra noua cu site-ul ales de catre voi.

Codul pentru acest exemplu

Dupa cum vedeti in script-ul meu, mai intai am selectat tag-urile select si option declarandule in doua variabile. Apoi am selectat paragraful cu id-ul optiune ce are ca rol afisarea a ceea ce returneaza functia anonima sau functia callback din metoda addEventListener. In interiorul functiei observati structurile conditionare if care ruleaza fiecare cate o linie de cod reprezentand deschiderea unei noi ferestre cu adresa site-ului care ati ales-o daca si numai daca conditia este indeplinita. Daca nici-o conditie nu este indeplinita atunci este rulata prima linie de cod ce are ca scop afisarea unui text in paragraful cu id optiune.