Cauta rapid aici ↑

Rolul cuvintelor Number, String, Array, Object si Function

La prima vedere aceste cuvinte nu par a fi foarte importante in JavaScript, insa fara ele multe lucruri nu ar fi posibile si asta pentru ca toate aceste cuvinte fac referire la o functie nativa (nu aceeasi functie), predefinita cu rolul de a creea o proprietate, o metoda sau orice altceva pentru fiecare tip de variabila in parte.

JavaScript ne ofera un cuvant cheie prin care putem testa daca aceste cuvinte fac referire la o functie pentru fiecare tip de variabila iar acest cuvant este constructor.

In JavaScript orice poate fi un obiect sau se poate comporta ca un obiect. Daca avem o variabila string si apoi o testam cu operatorul instanceof, motorul JavaScript din browser ne va afisa ca tipul acelei variabile este de tip string si asa cum va spuneam, orice poate fi un obiect sau se poate comporta ca un obiect si asta pentru ca pe fiecare tip de variabila putem sa folosim metode si proprietatii predefinite ale limbajului JavaScript.

Un alt cuvant cheie pe care limbajul JavaScript ni-l ofera este prototype, iar acest cuvant vi l-am prezentat in acest tutorial. → JavaScript prototype si construct ← si nu intamplator va vorbesc inca odata despre aceste cuvinte cheie. Rolul cuvantului prototype este de a seta, declara anumite metode si proprietatii (functii si variabile) pentru un anumit obiect. Tot cu acest cuvant putem inlantui, mosteni diferite obiecte.

Asa cum va spuneam mai sus, cuvintele Number, String, Array, Object si Function fac referire la o functie. In JavaScript functiile sunt OBIECTE DE PRIMA CLASA si aceste obiecte sunt extrem de puternice si incredibil de utile si fac ca insusi limbajul JavaScript sa fie un limbaj functional (bazat de executia functiilor).

Va spuneam ca rolul cuvantului prototype este de a declara metode si proprietatii pentru unul sau mai multe obiecte si ca putem sa inlantuim sau sa mostenim diferite obiecte. Mergand mai departe, putem declara metode si proprietatii pentru fiecare functie nativa ce va face referire la un anumit tip de variabila.