Cauta rapid aici ↑

TRY CATCH

Structura try{} catch(e){} este foarte utila si o putem folosi ori de cate ori avem nevoie sa incercam un script in mai multe pagini. Scopul acestei structuri este de a testa un script intr-o pagina si in cazul in care browser-ul nu gaseste un element in pagina sau din oricare motiv este generata o eroare, intreg script-ul de sub acesta este executat si nu oprit in cazul aparitiei erorii.

Intreg script-ul pe care vrem sa il executam trebuie pus intre acoladele try-ului si in cazul in care este generata o eroare, aceasta eroare este pasata parametrului metodei catch si nu este afisata in consola iar de aici putem face orice cu acesta eroare, o putem afisa sau nu, depinde doar de noi.

Din experinta va spun ca veti intalni situatii in care va trebui sa puneti separat fiecare bloc de cod ce va fi executat in mai multe pagini intr-un try{} catch(e){} separat pentru a putea prinde eroarea in cazul in care aceasta apare. In cazul in care v-ati gandit sa puneti intreg script-ul vostru intr-o structura try{} catch(e){} pentru a prinde orice eroare, va spun sa nu faceti asta pentru ca respectivul cod nu numai ca nu arata bine si nici nu isi va atinge scopul structura try{} catch(e){} plus ca nu este o abordare profesionista. Desi este foarte utila aceasta structura, va recomand sa o folositi doar in cazuri speciale.

Finally

Structura finally{} este asemanatoare cu try insa intotdeauna va fi executata dupa cea din urma daca si numai daca structura try{} nu a generat o eroare. Nu imi amintesc sa fi vazut intr-un script aceasta structura finally{} la cineva intr-un site. Motivul este cat se poate de simplu si logic si din moment ce nu a fost generata o eroare, browser-ul oricum merge mai departe si executa urmatorul bloc de cod.