Cauta rapid aici ↑

EventEmitter

Nodejs are in componenta lui mai multe module native pe care le putem folosi. Aceste module se gasesc sub forma unui array in interiorul obiectului process. Array-ul unde se afla aceste module se numeste moduleLoadList si pentru a vedea tot acest array atunci va trebui sa intram in instanta Nodejs. Pentru a intra in instanta Nodejs va trebui sa deschidem terminalul Nodejs si sa scriem doar cuvantul node si apoi apasam tasta ENTER. Urmatorul pas este sa vedem acest array iar pentru asta va trebui sa scriem doar cuvantul process ce corespunde obiectului respectiv si in acest caz vom vedea intreaga structura a obiectului process sau sa scriem calea catre acest array cu module default Nodejs din interiorul obiectului process si in acest caz vom scrie process.moduleLoadList si din nou apasam tasta ENTER.

In interiorul acestui array vom vedea mai multe string-uri cu module native Nodejs si nu numai iar string-ul care ne intereseaza este "NativeModule events". Acest modul nativ este foarte folosit in momentul in care vrem sa creeam propriul modul personalizat cu evenimente ce vor avea denumirile date de catre noi. Modulul events are in componenta lui metoda EventEmitter pe care va trebui sa o instantiem in vederea declansarii unui eveniment ce poarta denumirea pe care o vrem noi. Tot metoda EventEmitter are in componenta ei o alta metoda copil care va emite evenimentul pe care vrem sa il declansam la un anumit moment in script sau cum se intampla deseori sa declansam un eveniment in momentul in care vrem sa comunicam cu alta parte a aplicatiei si de cele mai multe ori vom comunica cu un obiect.

Metodele copil ale metodei parinte EventEmitter pe care le vom folosi in urmatorul exemplu sunt on si emit iar cu acestea vom astepta ca un eveniment sa fie declansat sau emit si pe care vom rula una sau mai multe functii anonime callback.