Cauta rapid aici ↑

Expressjs - Notiuni generale

Expressjs este creat pe limbajul JavaScript si este un framework ce ruleaza pe platforma Nodejs. Expressjs este si un modul pe care il putem folosi dupa bunul plac. Din moment ce Expressjs este un framework, atunci se intelege ca principalul sau scop este de a raspunde diferitelor cereri http ce vin de la browser-ul client si de aici rezulta ca putem creea un site web pe acest framework.

Expressjs are in componenta lui diferite tehnici pe care le putem folosi in momentul cand o cerere catre o anumita pagina web sau o anumita informatie este dorita spre vizualizare in browser. Una dintre aceste tehnici se numeste "routing" si are ca principal scop traseul cereri ce vine de la client si care mai apoi este gestionata cu ajutorul diferitelor functii sau metode cu scopul de a-i oferi un raspuns cu un anume continut browser-ul client.

In momentul cand o cerere catre o pagina vine de la browser-ul client, Expressjs are in componenta lui o metoda ce se va ocupa de trimiterea fisierelor necesare in browser pentru a afisa in mod corect informatiile in browser. Aceasta metoda este use() si va servi fisierele din directorul unde se afla toate fisierele pe care ni le dorim afisate in browser. In exemplul urmator ultima linie de cod va servi browser-ului intreg continutul directorului website pe care le are iar acest director reprezinta intreg site-ul nostru. Trebuie retinut ca in acest caz directorul website se afla la acelasi nivel cu directorul node_modules sau fisierul unde sunt aceste linii de cod.

  	var express = require('express');
    var app = express();
    app.listen(1000);
    app.use(express.static('website'));
  

De cele mai multe ori aceasta metoda este folosita pentru a rula diferite functii inaintea diferitelor cereri ce vin de la browser si din acest motiv aceasta este scrisa in scrip-ul nostru inaintea acestor cereri. Aceasta metoda poate face mult mai mult atat insa acest aspect este foarte important.

Expressjs poate lucra cu alte module externe Nodejs ce sunt foarte utile in momentul cand vom dori sa scriem un document HTML intr-un anume limbaj de pe server. Acest modul ce poate fi interpretat si ca un mic motoras este Jade. Jade ne ofera posibilitatea sa scriem limbaj HTML fara a ne mai folosi de caracterele mai mic sau mai mare sau invers ori slash. Cheia acestui mic motoras folosit de Expressjs este identarea despre care puteti afla mai multe informatii pe site-ul lor oficial. De asemenea Jade este cel mai adesea interpretat ca un limbaj sau o modalitate de a scrie cat mai usor limbaj HTML, CSS si / sau JavaScript iar extensia fisierelor unde se va afla acest limbaj este .jade.

Arhitectura unui site construit pe framework-ul Expressjs este de cele mai multe ori in acest fel cu aceste minime directoare si fisiere. In directorul parinte vom avea aceste directoare si fisiere: directorul node_modules ce va contine modulele noastre externe Nodejs, directorul views ce va contine de cele mai multe ori fisierele Jade sau de alt limbaj, fisierul index.js sau orice nume ii veti da si va reprezenta partea de controller din framework si in cele din urma fisierul package.json ce va contine datele noastre despre aplicatia web construita pe acest framework.

Un aspect foarte important in Expressjs este dat de functia middleware iar aceasta nu este altceva decat o functie anonima callback ce are incorporata ca parametrii obiectele req, res dar si next, next folosit pentru a incepe rularea urmatoarei functii anonime.

In cele din urma documentatia oficiala se poate gasi pe site-ul oficial http://expressjs.com/ site ce contine o multime de exemple pe care le puteti intelege foarte usor.