Cauta rapid aici ↑

Nodejs primul script

Primul script in Nodejs este putin mai complex si asta pentru ca vrem sa afisam ceva frumos in browser si pentru a realiza acest lucru vom avea nevoie de un server pe care il vom creea cu ajutorul modului http, modul incorporat in Nodejs.

Pentru a adauga unul sau mai multe module in interiorul script-ului nostru ne vom folosi de metoda require iar in interiorul ei vom adauga ca si argument un string reprezentat de numele modului sau dupa caz de calea catre acel modul, in cazul in care acesta este creeat de noi si adaugat intr-un director separat.

Metoda de lucru cea mai des intalnita este sa denumim variabila dupa modulul pe care il folosim si asa cum spuneam ne vom folosi de modulul http. Modulul http are in componenta lui doua metode pe care le vom folosi in script-ul nostru iar acestea sunt createServer si listen. Cu ajutorul metodei createServer vom creea un server. In interiorul metodei createServer vom avea un singur parametru reprezentat de catre o functie anonima callback care la randul ei va avea doi parametri reprezentati de obiectele req si res, in aceasta ordine. Obiectul req va contine date legate de mediul clientului iar acestea pot fi diferite date pe care acesta ni le poate trimite printr-un formular dar si date legate de zona de head din request s.a.m.d. Obiectul res este un obiect momentan gol si va contine date pe care noi le vom trimite catre browser-ul client ca si raspuns (response). Pentru a putea scrie raspunsul nostru ne vom folosi de metodele writeHead si end. Metoda writeHead va avea doua argumente, primul este reprezentat de statusul raspunsului iar cel de-al doilea va fi un obiect JSON ce va contine tipul de date pe care il va primi browser-ul. Acestea pot fi de tip text plain, text html etc. In acest caz vor fi html pentru ca vom trimite cod html.

Metoda end va contine codul nostru html iar acest cod va sta intre ghilimele simple sau cum am facut in acest caz in interiorul caracterelor backticks (lb. en) ce se vor afla cel mai adesea sub tasta ESC de la tastatura voastra. Scrierea codului html in interiorul acestor caractere reprezinta un nou standard venit odata cu ECMAScript 6 suportat in mare parte incepand cu versiunea Nodejs 4.0.0. In interiorul acestor caractere vom putea scrie diferite variabile in interiorul acoladelor iar inaintea lor fiind caracterul $ exact ca in acest exemplu: ` Text text text ${nume_variabila} text text.` Metoda veche este: "Text text text" + nume_variabila + "text text."

Tot metoda end va incheia raspunsul nostru catre browser-ul client iar urmatorul pas este sa folosim metoda listen prin care ii vom spune browser-ului la ce port sa astepte datele noastre de pe serverul localhost (in acest caz). Observati ca am scris codul inlantuit cu scopul de a scrie doar o singura variabila. Inlantuirea metodelor este o practica des intalnita si sunt convins ca sunteti familiarizata cu ea.

Urmatorul pas este sa copiati script-ul de mai jos si sa il puneti intr-un fisier cu extensia .js si apoi intr-un director iar in cele din urma sa il rulati din Nodejs command prompt cu ajutorul comenzi node nume-fisier-dat-de-voi.js cu sau fara extensie. Retineti ca trebuie sa aveti cunostinte de navigare prin directoare si partitii in sistemul de operare.