Cauta rapid aici ↑

Selenium Webdriver

Selenium Webdriver este un modul extern Nodejs si acesta se instaleaza la fel ca orice modul. Scopul acestui modul este de a simula un utilizator intr-o pagina web cu rolul de a testa una sau mai multe paginii web in browser in mod automat prin declansarea unor evenimente pe anumite etichete HTML dar si introducerea de diferite date intr-unul sau mai multe campuri dintr-un formular. Documentatia oficiala se poate gasi la acest url https://www.npmjs.com/package/selenium-webdriver.

Modulul selenium-webdriver poate folosi oricare browser dintre cele mai populare cu conditia sa folosim un executabil descarcabil de pe aceasi pagina web cu documentatia oficiala. Browser-ul default este Firefox iar in acest caz nu este nevoie de un executabil. Trebuie tinut cont ca in momentul in care vom folosi browser-ul Firefox, la sfarsitul script-ului nostru acesta se va inchide automat.

Un aspect important in script-urile noastre este sa asteptam sa se incarce intreaga pagina sau elementul tinta iar modalitatea cea mai folosita este prin folosirea metodei sleep(), metoda ce va avea ca parametru o valoare numerica reprezentand timpul in milisecunde, timp de "adormire" al script-lui pana ce credem ca elementul tinta HTML s-a incarcat in pagina. Elementul tinta va fi selectat dupa un anume atribut cu speranta ca acesta este singur in respectiva pagina iar ideal este sa selectam un element dupa un anumit id.

O alta modalitate este sa selectam acel element dupa XPath iar in acest mod vom selecta elementul HTML dupa pozitia acestuia in DOM, insa trebuie sa avem grija ca pozitia acestui element sa nu se schimbe in DOM, in caz contrar restul script-ului nu va mai functiona. Este foarte simplu sa selectam un element dupa XPath iar acest lucru se realizeaza in acest mod.

Click dreapta in orice element din pagina web. Click stanga pe inspect element sau simplu inspect din meniul aparut. Elementul selectat va apare pe o banda albastra ori gri in meniul Elements din browser. Pe elementul HTML ce apare pe o banda albastra sau gri vom da click dreapta si din meniul nou aparut mergem pe Copy si apoi vom selecta Copy XPath din submeniul nou aparut si in acest mod am copiat pozitia catre elementul HTML tinta din DOM.

Cateva link-uri cu tutoriale video pe care va invit sa le vizionati. Copiati si adaugati in bara de adrese.