Cauta rapid aici ↑

Caracteristici noi in PHP 7

Caracteristici noi in PHP 7

PHP 7 reprezinta singura lansare a acestui limbaj din ultimii 11 ani si inainte de a fi lansat a stat o perioada de 2 ani in care a fost dezvoltat. PHP 7 vine cu o noua versiune a motorului ZEND, ceea ce il face sa fie de doua ori mai rapid folosind mai putina memorie. PHP 7 vine cu un suport considerabil pentru platformele ce ruleaza pe 64 de biti.

Fisiere si directoare

Fisiere si directoare

PHP este un limbaj ce ruleaza pe partea de server si din moment ce ruleaza in acest loc atunci acesta are acces la fisiere si directoare. PHP poate creea, modifica sau sterge orice fisier sau director pe care il poate accesa si are drepturi in aceasta privinta. PHP va putea face toate acestea printr-o serie de functii predefinite ale limbajului.

Fisierul htaccess

Fisierul htaccess

Acest fisier este foarte important pentru programatorii web fie ca sunt specializati pe partea de frontend sau backend. Cei din urma cunosc foarte bine rolul si importanta acestui fisier si il folosesc din plin. Acest fisier nu are legatura cu nici-un limbaj ce ruleaza pe frontend sau pe backend si care interactioneaza cu pagina web dar este foarte important pentru serverul unde site-ul web este gazduit.

Importanta metodelor care incep cu dublu underscore

Importanta metodelor care incep cu dublu underscore

Limbajul PHP are in componenta lui o caracteristica aparte ce este orientata pe lucrul cu obiecte. Aceasta caracteristica face referire la diferite metode predefinite ale claselor de care cel mai probabil nu ai stiut ca exista. Aceste metode mai poarta denumirea si de metode magice si asta pentru ca te ajuta sa interactionezi mai bine cu obiectele. Aceste metode incep cu doua caractere underscore si apoi un nume rezervat. Din moment ce aceste metode incep cu doua caractere underscore, PHP ne recomanda sa evitam declararea numelui unei metode cu dublu underscore la inceput si asta pentru ca in versiunile viitoare ar putea apare o metoda care sa aiba acelasi nume cu cea pe care ai declarat-o tu in programele tale. Metodele magice au ca scop principal sa te scuteasca de o parte din munca ta in acel program. Acum este timpul sa cunoastem cateva dintre aceste metode.

Lucrul cu imagini in php extensia GD

Lucrul cu imagini in php extensia GD

PHP ofera suport pentru manipularea imaginilor si face acest lucru foarte bine cu ajutorul extensiei GD. GD nu face parte din nucleul limbajului PHP si asa cum am spus aceasta este doar o extensie ce vine odata cu versiunea PHP 5.5 iar in versiunea PHP 5.6 au fost diferite probleme cu aceasta extensie (aspect ratio on image) si nu ne puteam baza in totalitate pe aceasta. Totusi in PHP 7 problemele cu aceasta extensie sau rezolvat si o putem folosi din plin.

Notiunii fundamentale in php

Notiunii fundamentale in php

PHP este un limbaj ce ruleaza pe server si din acest motiv i se mai spune si limbaj server side. Probabil ca te-ai gandit ca PHP este un limbaj cu care creezi un program (software). Tehnic PHP nu este un limbaj cu care creezi software pentru ca nu face parte din aceasta categorie, PHP este un limbaj de scripting. Diferenta este ca un limbaj de scripting va fi executat in momentul cand este declansat un eveniment si va rula intreg codul. In timpul cand va fi executat codul PHP acesta va avea o minima interactiune cu utilizatorul sau nici-o interactiune cu utilizatorul.

Php fus orar

Php fus orar

PHP ne ofera o varietate de functii pe care le putem folosi pentru a afla fusul orar pe care un utilizator se afla. Mai mult decat atat PHP are inclus si clasele DateTime si DateTimeZone ce contin diferite cunostinte pe care le putem folosi in proiectele noastre.

EventEmitter

EventEmitter

Nodejs are in componenta lui mai multe module native pe care le putem folosi. Aceste module se gasesc sub forma unui array in interiorul obiectului process. Array-ul unde se afla aceste module se numeste moduleLoadList si pentru a vedea tot acest array atunci va trebui sa intram in instanta Nodejs. Pentru a intra in instanta Nodejs va trebui sa deschidem terminalul Nodejs si sa scriem doar cuvantul node si apoi apasam tasta ENTER. Urmatorul pas este sa vedem acest array iar pentru asta va trebui sa scriem doar cuvantul process ce corespunde obiectului respectiv si in acest caz vom vedea intreaga structura a obiectului process sau sa scriem calea catre acest array cu module default Nodejs din interiorul obiectului process si in acest caz vom scrie process.moduleLoadList si din nou apasam tasta ENTER.

Aplicatie prin care poti trimite date direct din terminal

Aplicatie prin care poti trimite date direct din terminal

Nodejs ne ofera posibilitatea sa cream o conexiune dintre script-ul nostru si terminalul Nodejs. Modalitatea prin care acest lucru este posibil este strans legat de obiectul process. Obiectul process are in componenta lui doua obiecte copil ce contin metoda write cu care putem afisa diferite date in terminal. Aceste obiecte copil sunt stdin si stdout.

Cum sa gestionezi cererile de la client cu nodejs

Cum sa gestionezi cererile de la client cu nodejs

In urmatoarele randuri va voi arata cum sa gestionati cererile de la client (browser) in ceea ce priveste un site web. Primul lucru pe care trebuie sa il facem in acest proiect este sa avem totul intr-un director. In acest director vom avea un fisier JavaScript ce va contine script-ul nostru Nodejs. Al doilea lucru important este reprezentat de un subdirector ce contine fisierele noastre pe care le vom trimite browser-ului.

Expressjs

Expressjs

Expressjs este creat pe limbajul JavaScript si este un framework ce ruleaza pe platforma Nodejs. Expressjs este si un modul pe care il putem folosi dupa bunul plac. Din moment ce Expressjs este un framework, atunci se intelege ca principalul sau scop este de a raspunde diferitelor cereri http ce vin de la browser-ul client si de aici rezulta ca putem creea un site web pe acest framework.

Introducere in nodejs

Introducere in nodejs

Nodejs este JavaScript ce ruleaza pe partea de server si a fost creat de Ryan Dahl si de alti programatorii in 2009 pe cand lucrau la compania Joyent. In 2011 a fost lansat NPM (Node Package Manager) cu scopul de a facilita instalarea modulelor JavaScript create de catre comunitatea Nodejs. Pe masura ce comunitatea Nodejs a devenit tot mai numeroasa au aparut diferite conflicte legate de modul de gestionare al viitoarelor versiuni ale Nodejs.

Nodejs primul script

Nodejs primul script

Primul script in Nodejs este putin mai complex si asta pentru ca vrem sa afisam ceva frumos in browser si pentru a realiza acest lucru vom avea nevoie de un server pe care il vom creea cu ajutorul modului http, modul incorporat in Nodejs.

Selenium webdriver

Selenium webdriver

Selenium Webdriver este un modul extern Nodejs si acesta se instaleaza la fel ca orice modul. Scopul acestui modul este de a simula un utilizator intr-o pagina web cu rolul de a testa una sau mai multe paginii web in browser in mod automat prin declansarea unor evenimente pe anumite etichete HTML dar si introducerea de diferite date intr-unul sau mai multe campuri dintr-un formular. Documentatia oficiala se poate gasi la acest url https://www.npmjs.com/package/selenium-webdriver.

Notification API

Notification API

Notification API reprezinta modalitatea prin care ii putem afisa vizitatorului pagini noastre o casuta mica cu informatii de tip text in coltul din dreapta jos a ferestrei browser-ului. Aceasta casuta poate fi vazuta chiar daca vizitatorul schimba pagina html dintr-un tab cu alta pagina html dintr-un alt tab, ba chiar mai mult, casuta ramane vizibila si in momentul in care vizitatorul a minimalizat intreg browser-ul in taskbar (s-a efectuat click pe liniuta din coltul din dreapta sus), cel putin asa se intampla in browser-ul Chrome. Pentru alte browsere, care suporta Notification API, comportamentul acestei casute este putin diferit. In Firefox, casuta dispare dupa 1 - 2 secunde, spre deosebire de browser-ul Chrome, unde trebuie sa dai click pe fereastra pentru a dispare.

XMLHttpRequest versus EventSourse

XMLHttpRequest versus EventSourse

XMLHttpRequest si EventSourse reprezinta doua obiecte in JavaScript. Ambele au fost create pentru a incarca un fisier de pe server ce contine sau nu limbaj ce ruleaza pe partea de server si care ne ofera diferite informatii.

Ajax asincron javascript and xml

Ajax asincron javascript and xml

AJAX nu reprezinta un nou limbaj de programare, ci o noua modalitate de a folosi standardele actuale. AJAX reprezinta modalitatea de a schimba date cu serverul cu rol de a adauga continut nou in pagina web fara a o reincarca. Pentru a invata AJAX trebuie sa aveti cunostinte cel putin medii despre HTML / CSS / DOM si JavaScript.

Autocomplete

Autocomplete

Modalitatea de a creea un camp de cautare sau un motor de cautare intern intr-o pagina web din HTML si JavaScript reprezinta o mica provocare pentru orice frontend developer. Scopul fiind de a ne rupe de munca de backend in totalitate chiar daca intreg codul nostru poate fi vazut si copiat. Din punct de vedere profesional daca reusesti sa faci ceva cu JavaScript ceea ce se poate realiza cu limbaje de backend, ma refer la PHP si/sau ASP, atunci poti spune ca esti un programator foarte bun si poti continua munca in JavaScript atata timp cat problemele de securitate nu iti afecteaza integritatea site-ului.

ClassList API

ClassList API

JavaScript contine o multime de API-uri si in prezent putem spune ca avem cate un API pentru orice. classList API reprezinta modalitatea prin care putem adauga, inlatura, alterna clase CSS pe elementele noastre html. Putem face mai mult de atat, chiar sa aflam daca un element HTML contine o anumita clasa CSS si daca acel element contine respectiva clasa CSS, atunci putem face ceva anume, putem sa o inlaturam, sa o alternam sau chiar sa adaugam multe alte clase CSS, practic putem face ce vrem.

Cum facem sa deschidem intotdeauna primul link din pagina intr un nou tab

Cum facem sa deschidem intotdeauna primul link din pagina intr un nou tab

Deschiderea primului link din pagina intr-un nou tab se poate realiza foarte usor din HTML, dar ce ne facem daca site-ul nostru are sute sau mii de pagini. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa fim siguri ca avem deja in fiecare document HTML link catre fisierul extern ce contine functiile noastre JavaScript. Nu cred ca mai este nevoie sa va spun ca limbajele CSS si JavaScript trebuie sa se afle in fisiere externe.

Cum sa activezi functia pentru vibrare pe dispozitivele mobile la un anumit eveniment

Cum sa activezi functia pentru vibrare pe dispozitivele mobile la un anumit eveniment

Activarea functiei pentru vibrare pe dispozitivele mobile este realizata de catre browser iar browser-ele care suporta Vibration API vor putea activa aceasta functie. Vibration API este prezent de mai mult timp iar atentia noastra trebuie sa se concentreze asupra obiectului navigator. Obiectul navigator detine mai multe metode si proprietati pe care le putem folosi. Nu este scopul acestui tutorial sa vi le prezint, voi le puteti vedea si testa daca veti scrie in consola browser-ului window.navigator sau doar simplu navigator urmat de caracterul punct ( . ) , caracter prin care browser-ul va va afisa un meniu drop-down cu metode si proprietati ale obiectului navigator. Incercati in browser-ul Chrome.

Cum sa afisezi datele dintr un array de array uri in browser

Cum sa afisezi datele dintr un array de array uri in browser

Afisarea datelor dintr-un array de array-uri in browser se poate face foarte usor si fara batai de cap. Trebuie doar sa analizezi un pic array-ul si sa vezi cum poti personaliza CSS-ul dupa acesta. In exemplul de mai jos avem trei variabile. Prima variabila va fi array-ul nostru parinte cu alte array-uri copil ce vor contine datele ce urmeaza a fi afisate, a doua variabila va fi un string ce va contine codul nostru HTML necesar pentru a pune fiecare valoare din array la locul lor (se observa caracterele \n (new line) si \t (tab) pentru a fi frumos aranjate si afisate) iar ultima variabila va fi elementul HTML selectat in care vom pune toate datele.

Cum sa afisezi datele dintr un array de json uri in browser

Cum sa afisezi datele dintr un array de json uri in browser

Afisarea datelor dintr-un array de json-uri se realizeaza foarte usor si nu ai nevoie de foarte multe cunostinte. Este necesar doar sa stiti cum sa accesati datele dintr-un JSON, o variabila string si de o bucla for. Cu ajutorul buclei for vom parcurge array-ul nostru de JSON-uri si in acelasi timp vom stoca toate datele pe care acesta le contine intr-o variabila string.

Cum sa creezi un camp anti spam in javascript

Cum sa creezi un camp anti spam in javascript

Campurile anti spam sunt foarte utile in momentul cand ne dorim sa facem validarea unui formular cu scopul de a afla inca odata ca in spatele acelui formular este sigur o persoana fizica care il completeaza si nu un soft foarte bine gandit. Validarea unui camp nu este un proces foarte complex, acesta presupune o intrebare simpla de aritmetica la care persoana fizica trebuie sa raspunda introducand raspunsul in campul de text.

Cum sa creezi un ceas in javascript

Cum sa creezi un ceas in javascript

Creearea unui ceas in JavaScript este foarte usor de realizat si pentru a realiza ceasul nostru vom avea nevoie de obiectul Date(), obiect ce contine toate metodele pentru a afisa intreaga data, dar si ora, minutele, secundele si milisecundele. Toate aceste date le vom stoca intr-o functie ce va rula la un interval de 1 secunda (sau la cat ne dorim) si pentru a realiza acest lucru ne vom folosi de metoda setInterval().

Cum sa creezi un cookie in javascript

Cum sa creezi un cookie in javascript

Banuiesc ca toata lumea a auzit de cookie si stiu exact ce inseamna iar pentru aceia dintre voi care nu stiu ce inseamna acest cuvant pot sa le spun doar atat. Cookie-urile sunt fisiere de tip text ce contin cantitati de informatii si sunt stocate in browser-ul vizitatorului paginii web.

Cum sa creezi un meniu secundar si care sa apara dupa ce sa dat scroll un anumit numar de pixeli

Cum sa creezi un meniu secundar si care sa apara dupa ce sa dat scroll un anumit numar de pixeli

Cu siguranta am intalnit un astfel de meniu in vizitele noastre pe alte site-uri si in randurile urmatoare va voi arata cum se face un astfel de meniu. Cel mai adesea acest meniu este creat pentru paginile care au un continut foarte bogat iar tag-ul body este foarte inalt si pentru a creea o experienta cat mai placuta utilizatorului cu scopul de a evita ca acesta sa dea scroll pana sus la meniu, daca acesta se afla pe la jumatatea paginii, atunci cream acest meniu secundar. Acest principiu l-am folosit pentru a va arata casuta din dreapta-sus a ferestrei browser-ului dvs. D-ati scroll pana sus si vedeti exemplul in actiune, restul este doar limbaj CSS.

Cum sa eviti scrierea de mai multe ori a document.getElementById

Cum sa eviti scrierea de mai multe ori a document.getElementById

In JavaScript ne intalnim deseori cu situatia in care trebuie sa selectam un element din documentul HTML folosindu-ne de declaratia document.getElementById. Pentru a evita scrierea de mai multe ori a acestei declaratii vom creea o functie cu un parametru ce va returna exact acest lucru. Pentru o eleganta a script-ului, numele functiei va fi doar un underscore. Functia va putea fi folosita ori de cate ori ne dorim sa selectam un element din pagina dupa un id.

Cum sa fixezi bara de scroll in partea de jos a unui div

Cum sa fixezi bara de scroll in partea de jos a unui div

Fixarea barei de scroll in partea de jos a unui div este foarte utila in situatiile in care intr-un div apar date noi la un anumit interval de timp si vrem ca aceste date sa fie afisate fara a mai efectua scroll pana jos. Fie ca aceste date vin printr-un request AJAX sau este o functie JavaScript care adauga date noi in acest div ori un script de pe server, intotdeauna vrem ca aceste date sa fie afisate iar partea mobila de la bara de scroll sa fie intotdeauna in partea de jos.

Cum sa incarci continutul text dintr un fisier de pe calculatorul utilizatorului intr un element din formular

Cum sa incarci continutul text dintr un fisier de pe calculatorul utilizatorului intr un element din formular

Incarcarea continutului unui fisier de tip text, fie el .txt, .html, /, .js, .json sau oricare alta extensie atata timp cat acesta contine text si nu are nevoie de o aplicatie soft pentru a putea fi citit (ex: .pdf) se poate realiza in cativa pasi foarte simpli. HTML 5 FILE API este ceea ce vom folosi si in prezent are sustinerea sau este suportat de catre toate browser-ele moderne, nu este de mirare ca doar a aparut de mai multi ani.

Cum sa incarci o poza de pe calculatorul utilizatorului intr o pagina web

Cum sa incarci o poza de pe calculatorul utilizatorului intr o pagina web

Incarcarea unei poze de pe calculatorul utilizatorului se poate realiza la fel de simplu precum in tutorialul anterior, cel in care v-am prezentat cum se poate realiza incarcarea continutului text dintr-un fisier de pe calculatorul utilizatorului.

Cum sa incarci un fisier de pe server in pagina web

Cum sa incarci un fisier de pe server in pagina web

Incarcarea unui fisier in pagina web este un proces foarte usor si cu cateva linii de cod putem rezolva aceasta problema. Trebuie sa tinem cont ca acel fisier poate fi un document PHP, HTML sau TXT si in fiecare dintre ele trebuie sa avem ceea ce vrem sa afisam in pagina web. Trebuie sa retineti ca acest fisier va contine codul direct ce trebuie inserat in pagina, fara <!DOCTYPE html> <html>...cod...</html> , direct codul cu pricina.

Cum sa iti creezi rapid propria librarie javascript

Cum sa iti creezi rapid propria librarie javascript

Nu este deloc greu sa iti creezi propria librarie Javascript atunci cand ai in spate anii in care ai programat mii de ore in acest limbaj si ai scris zeci de mii de linii de cod pur Javascript.

Cum sa iti creezi un motor de cautare intern doar din javascript

Cum sa iti creezi un motor de cautare intern doar din javascript

Pare ciudat insa poti creea foarte bine ceea ce limbajele ce ruleaza pe server fac asta de anii de zile. Javascript poate imita foarte bine acest proces si ii putem oferi utilizatorului sugesti cu informatii pe care acesta le cauta in motorul de cautare intern.

Cum sa personalizezi fiecare litera dintr un titlu pentru anumite evenimente declansate de mouse

Cum sa personalizezi fiecare litera dintr un titlu pentru anumite evenimente declansate de mouse

Personalizarea fiecarei litere dintr-un titlu se poate realiza foarte usor si cu ajutorul limbajelor HTML si CSS. In HTML am fi avut fiecare litera a unui titlu de nivel 1...6 (h1...h6) incorporata in tag-ul span caruia i-am fi atribuit o clasa CSS prin care puteam personaliza, stiliza respectiva litera. Tot cu CSS puteam sa ii punem un stil in momentul cand se efectueaza evenimentul hover peste respectiva litera. Realizam asta cu ajutorul pseudo-clasei :hover.

Cum sa rulezi mai multe functii la un interval de timp

Cum sa rulezi mai multe functii la un interval de timp

Modalitatea prin care putem rula sau executa mai multe functii la un anumit interval de timp una dupa cealanta nu reprezinta un proces foarte complex si nici greu. Este chiar simplu de realizat din moment ce veti intelege logica. Nu va mai tin in suspans si va explic cum m-am gandit eu sa fac sa rulez mai multe functii.

Cum sa schimbi culoarea literei dintr un string in functie de pozitia acestuia

Cum sa schimbi culoarea literei dintr un string in functie de pozitia acestuia

Schimbarea culorii unui caracter dintr-un string se poate realiza foarte usor. Din moment ce este un string si acest string va contine mai multe caractere, atunci il putem parcurge printr-o bucla for. Urmatorul pas este sa punem o conditie ce va rula in interiorul buclei for. Aceasta conditie va schimba culoarea caracterului intr-o alta culoare. Pentru ca aceasta conditie sa poata fi indeplinita ne vom folosi de operatorul modulo cu care vom impartii valoarea variabilei → i ← la cifra ce va reprezenta pozitia caracterului nostru din string pe care vrem sa-l coloram si daca rezultatul este egal cu zero atunci se va executa blocul de cod din acoladele conditiei IF, in caz contrar vom rula codul din structura ELSE. Dupa cum se poate vedea in exemplul urmator, litera de la pozitiile multiplicate cu 5 sunt colorate cu culoarea albastru.

Cum sa schimbi titlul pagini cu javascript

Cum sa schimbi titlul pagini cu javascript

JavaScript ne permite sa facem modificari majore asupra unei pagini web iar schimbarea textului ce se afla in interiorul tag-ului title si este vizibil in browser in partea de antet se poate realiza foarte usor. De cele mai multe ori vrem ca textul sa se schimbe in momentul in care vizitatorul pagini deschide o alta pagina in browser sau isi indreapta atentia spre alta pagina pe care o are deja deschisa in acel browser, practic pagina noastra isi pierde evenimentul focus si este declansat evenimentul blur ce va face sa ruleze o functie creata de catre noi.

Cum sa stilizezi text ul care apare in consola

Cum sa stilizezi text ul care apare in consola

Stilizarea textului care apare in consola se poate realiza foarte usor. Avem nevoie de o variabila string care va contine stilurile noastre declarate exact ca in limbajul CSS si pe un singur rand. Urmatorul lucru pe care trebuie sa il facem este sa scriem semnul de procent sau modulo urmat de litera c in interiorul metodei log, urmat de un spatiu liber si textul ce va apare in consola. Dupa toate acestea, tot in interiorul metodei log, vom adauga o virgula si apoi numele variabilei string ce contine stilurile noastre sub forma de string, exact ca in exemplul de mai jos.

Evenimentele copy cut si paste in javascript

Evenimentele copy cut si paste in javascript

Nu cred ca mai exista cineva care sa nu stie ce inseamna aceste cuvinte. In JavaScript avem posibilitatea de a intercepta evenimentele de la tastatura si cu siguranta ati auzit sau le stiti de multa vreme pe cele trei evenimente de la tastatura, acestea fiind keydown, keypress si keyup. Limbajul JavaScript vine in intampinarea noastra cu alte trei evenimente de la tastatura si asa cum va spuneam acestea sunt copy, cut si paste care sunt declansate in momentul cand utilizatorul paginii web apasa tastele Ctrl + C, Ctrl + X si Ctrl + V cu care stim ce vrea sa faca.

Evenimentul contextmenu si click dreapta de la mouse

Evenimentul contextmenu si click dreapta de la mouse

Dupa cum foarte bine stiti mouse-ul are in componenta lui minim doua butoane si sigur stiti ce fac aceste butoane. In momentul cand este apasat butonul din stanga in fereastra browser-ului, in acel moment este declansat evenimentul click. Apasarea butonului din dreapta in fereastra browser-ului declanseaza evenimentul contextmenu si in urma caruia putem face sa ruleze o functie. De cele mai multe ori pe acest eveniment putem dezactiva afisarea meniului ce ar fi aparut ca urmare a acestui eveniment si pentru aceasta vom avea nevoie de metoda preventDefault() ce va fi atasata singurului parametru al functiei. Metoda preventDefault() inhiba setarea de baza pe care o are acel obiect oriunde este folosita.

Evenimentul toggle in javascript

Evenimentul toggle in javascript

Acest eveniment este des intalnit in Jquery si face parte din aceasta librarie JavaScript. In JavaScript acest eveniment este asociat cu tag-ul HTML 5 details care inglobeaza in structura lui alte tag-uri HTML care contin diferite informatii alese de catre noi. Desi HTML 5 este aparut de cativa ani buni, acest tag nu este suportat de toate browser-ele si din acest motiv nici evenimentul toggle in JavaScript nu are prea mare popularitate. Din fericire browser-ul Chrome suporta foarte bine acest tag si evenimentul toggle.

Evenimentul transitionend

Evenimentul transitionend

Acest eveniment este declansat in JavaScript in momentul in care proprietatea CSS transition a ajuns la sfarsit, adica a executat in timpul care i s-a dat efectuarea modificarilor de stil asupra elementului vizat cu pseudo-clasa hover si obligatoriu cursorul mouse-ului inca se afla pe element.

Evenimentul wheel

Evenimentul wheel

Evenimentul wheel este declansat in momentul cand rotita de la mouse este miscata, rotita pe un element indiferent daca acesta are afisata bara de scroll sau nu, de cele mai multe ori este folosit pe elementul div. Acest eveniment este diferit de evenimentul scroll si asta pentru ca nu ofera posibilitatea ca stilul aplicat sa fie anulat rotind rotita in sens invers.

Functie care iti va returna aproape intotdeauna un numar random cuprins intre zero si un numar maxim ales de tine

Functie care iti va returna aproape intotdeauna un numar random cuprins intre zero si un numar maxim ales de tine

Desi titlul este foarte lung, codul pentru creearea unei functii care iti va returna o valoare random intre zero si un numar maxim ales de catre tine este foarte scurt. Exista un mic neajuns si nu sunt inca sigur de cauza acestuia. La valoarea maxima la care v-ati gandit va trebui sa o adunati cu cifra 1 pentru ca motorul JavaScript sa va returneze o valoare random cuprinsa intre zero si valoarea maxima aleasa de catre tine.

Harta romaniei interactiva

Harta romaniei interactiva

M-am gandit sa impartasesc si cu voi din experienta mea asupra unui proiect, ba mai mult am vrut sa si pastrez aceasta experienta intr-un singur fisier pe care il vedeti mai jos cu tot cu partea grafica (evident ca din cod) dar si cea de functionalitate.

Infinite scroll sau cum sa incarci elemente in pagina

Infinite scroll sau cum sa incarci elemente in pagina

Exista foarte multe site-uri web care au incorporat o functie prin care iti pot arata continut nou in momentul cand bara de scroll a ajuns aproape de final. Modalitatea prin care acest lucru este efectuat este destul de simpla si nu este singura iar in exemplul urmator va voi arata una dintre ele.

Javascript bucla for

Javascript bucla for

Aceasta este o structura repetitiva si care la fel ca bucla while poate avea numar necunoscuti de pasii. Atata timp cat conditia este adevarata se va rula un bloc de cod pana ce conditia nu mai este indeplinita sau adevarata.

Javascript bucla while

Javascript bucla while

Aceasta este o structura repetitiva si care poate avea numar necunoscuti de pasii. Atata timp cat conditia este adevarata se va rula un bloc de cod pana ce conditia nu mai este indeplinita sau adevarata.

Javascript closure

Javascript closure

Dupa cum deja stiti in JavaScript exista variabile globale si variabile locale. Diferenta dintre ele este ca orice variabila declarata in interiorul unei functii este variabila locala iar orice variabila declarata in afara unei functii este variabila globala. Exista o exceptie si daca vom declara o variabila in interiorul unei functii fara cuvantul cheie var , aceasta devine o variabila globala si poate fi accesata si in acest fel ii pot fi modificate valorile si nu intotdeauna ne dorim acest lucru. Variabila locala poate avea acces la orice variabila din interiorul unei functii, daca acestea mai exista.

Javascript cuvinte rezervate si metode de lucru pe un array

Javascript cuvinte rezervate si metode de lucru pe un array

Cuvintele rezervate reprezinta acele cuvinte care au un scop precis si definesc o actiune. Nu este recomandat sa se foloseasca aceste cuvinte cheie in denumirea unei variabile sau a unei functii pentru a nu risca o eroare facand ca script-ul nostru sa nu functioneze. Cuvintele rezervate sunt de trei tipuri si se regasesc in tabelul de mai jos.

Javascript cuvintele cheie this si arguments

Javascript cuvintele cheie this si arguments

Acest cuvant este foarte important pentru JavaScript. Acest cuvant cheie se mai gaseste si in alte limbaje de programare si la fel ca in alte limbaje, cuvantul this face referire la obiectul din care face parte. Cu ajutorul acestui cuvant vom putea declara o clasa desi in JavaScript nu exista clase. Este un mic paradox iar noi putem declara o clasa.

Javascript document object model

Javascript document object model

Document Object Model (DOM) este modelul ce descrie cum sunt asezate toate elementele HTML in pagina web. Elemente precum campurile unui formular, imaginii, paragraf-uri etc. sunt legate intre ele incepand de la primul si pana la ultimul si in acest mod alcatuiesc documentul HTML propriu-zis. Folosind aceasta structura arborescenta putem apela un element pentru ca mai apoi sa il putem influenta.

Javascript evenimente

Javascript evenimente

Evenimentele in JavaScript pot fi catalogate in doua feluri. Evenimente produse de catre browser si evenimente produse de catre vizitatorul pagini web, acestea din urma fiind mai multe. Anumite tag-uri HTML au incorporate ca setare de baza diferite evenimente. Tag-ul a are ca setare de baza evenimentul click iar fereastra browserului are ca setare de baza sa declanseze evenimentul load in momentul cand sa terminat incarcarea documentului HTML.

Javascript functii

Javascript functii

O functie este un bloc de cod caruia i se da un nume si care va primii date de intrare, le va prelucra si va produce date de iesire. Folosirea functiilor este cea mai buna metoda de a refolosi cod.

Javascript general

Javascript general

Internetul este intr-o continua schimbare. Acest fapt se datoreaza permanentei fluctuatii din toate domeniile vietii actuale, dar cu toate acestea Internetul reprezinta o sursa de informatii destul de importanta. Rezulta din aceasta ca dinamica lumii reale se reflecta in ritmul de evolutie a aplicatiilor Web. Schimbarile de pe Internet sunt stimulate in primul rand de catre societatea utilizatorilor de retea si de realizatorii site-urilor Web.

Javascript if else

Javascript if else

Cateodata apare nevoia sa rulam un bloc de cod doar daca este indeplinita o anumita conditie. Aceasta conditie poate fi validarea unui camp din formular, afisarea unor date, alte elemente HTML sau orice altceva ne dorim si daca este indeplinita conditia putem rula un anumit bloc de cod. Putem face mai mult de atat si daca conditia nu este indeplinita, putem rula un alt bloc de cod. Aceasta poarta denumirea de structura conditionala si in toate limbajele de programare unde aceasta este intalnita face exact acelasi lucru.

Javascript inlantuirea obiectelor si operatorul binar instanceof

Javascript inlantuirea obiectelor si operatorul binar instanceof

JavaScript ne ofera posibilitatea sa lucram cu obiecte la un alt nivel. JavaScript ne permite sa inlantuim mai multe obiecte intre ele pentru ca mai apoi sa le folosim proprietatile si / sau functiile / metodele.

Javascript introducere

Javascript introducere

JavaScript este un limbaj de programare case-sensitive ce ruleaza pe partea de client (client-side) iar asta inseamna ca cel ce va interpreta intreg codul JavaScript este browserul. Intreg codul JavaScript din orice pagina web poate fi vazut de catre oricine are un browser instalat pe un calculator.

Javascript metodele createElement createTextNode si appendChild

Javascript metodele createElement createTextNode si appendChild

In JavaScript avem posibilitatea sa cream un element ce va contine un text (sau altceva) si apoi sa il afisam in interiorul unui alt element. Metodele createElement() si createTextNode vor fi legate de documentul insusi iar metoda appendChild() o vom lega de elementul din care va face parte.

Javascript operatorii

Javascript operatorii

In orice limbaj de programare exista operatorii si peste tot sunt aceeasi si fac acelasi lucru. Operatorii sunt de mai multe tipuri, insa patru tipuri sunt cele mai folosite si foarte importante.

Javascript pozitia mouse ului si cum afli pe ce element sa dat click

Javascript pozitia mouse ului si cum afli pe ce element sa dat click

Aflarea pozitiei mouse-ului nu este foarte dificil de aflat. Practic trebuie sa aflam pozitia acestuia fata de marginea de sus si fata de marginea din stanga. Din coltul din stanga-sus vom afla coordonatele mouse-ului, pentru ca asa este standard-ul, regula. Pentru a realiza acest lucru vom face cunostinta cu urmatoarele proprietatii.

Javascript primul script

Javascript primul script

Asa cum va spuneam, toate instructiunile JavaScript pe care vrem sa le scriem in documentul HTML trebuiesc scrise intre tag-ul pereche <script></script>. Pentru afisarea unui text si data la care acesta este afisat in documentul HTML cu ajutorul limbajului JavaScript si mai apoi sa schimbam un text cu altul dintr-un paragraf vom folosi urmatoarele metode.

Javascript prototype si construct

Javascript prototype si construct

In JavaScript obiectele au o stare a lor. Obiectele pot avea in spatele lor un alt obiect prototip care sa contine alte proprietatii, functii ce apartin aceluiasi obiect. Altfel spus, putem prin acest mod sa declaram anumite elemente componente ale unui obiect in alt obiect si sa apartina aceluiasi obiect dintai.

Javascript si html5

Javascript si html5

Standardul HTML 5 ne ofera posibilitatea sa cream o interfata grafica web atractiva mult imbunatatita. Noile elemente ale formularului ne ajuta foarte mult sa cream ce ne dorim. Nu trebuie sa uitam si de limbajul JavaScript fara de care acest lucru nu ar fi fost posibil. JavaScript capteaza evenimentele pe care vizitatorul le produce in pagina si in urma acestora decidem ce schimbari sa se efectueze pe tag-urile HTML.

Javascript switch

Javascript switch

Aceasta declaratie este foarte utila atunci cand ne dorim sa rulam o singura bucata de cod dintr-un set intreg. In loc sa folosim if...elseif...elseif etc. este mult mai elegant sa folosim aceasta declaratie si plus ca arata mult mai bine si face codul nostru sa arate mai ordonat.

Javascript variabile

Javascript variabile

Indiferent de ce limbaj de programare vom folosi, toate au in componenta lor variabile iar limbajul JavaScript nu face exceptie. Variabilele sunt un spatiu de memorie ce contine o informatie. Variabilele vor avea intotdeauna un nume si asta pentru ca mai apoi sa se poata accesa informatia atribuita acesteia.

Javascript window location

Javascript window location

In JavaScript putem redirectiona un vizitator intr-o alta pagina web decat cea in care crede ca va ajunge. Desi nu este o practica foarte buna si asta pentru ca nemultumeste vizitatorul, va voi arata si explica cum se face. Acest lucru este foarte usor de realizat si cu ajutorul limbajului HTML insa are neajunsul ca motoarele de cautare sa indexeze gresit link-urile noastre din pagina.

Javascript window

Javascript window

Obiectul window este suportat de catre toate browserele si reprezinta fereastra browserului. Toate celelante obiecte, functiile si toate variabilele devin automat membri ai obiectului window. Variabilele globale sunt proprietatii ale obiectului window. Toate functiile sunt metode ale obiectului window. Pana si elementele HTML sunt considerate ca facand parte din obiectul window.

Jsdev

Jsdev

JSDEV nu reprezinta doar prescurtarea de la JavaScript Developer ci si o colectie de functii JavaScript create de mine si pe care le puteti folosi in proiectele voastre. Majoritatea functiilor au putine linii de cod si din acest motiv veti intelege repede modul cum acestea functioneaza. Majoritatea functiilor vor avea parametri iar acestia reprezinta cheia eficientei si simplitatii functiilor.

Json javascript object notation

Json javascript object notation

JSON nu este un alt limbaj de programare, ci reprezinta o noua modalitate de a folosi standardele actuale. Asa cum spune si titlul, JSON reprezinta acronimul de la JavaScript Object Notation si reprezinta un obiect si prin acesta putem stoca anumite date fara a ne mai folosi de un fisier XML, asa cum se foloseste in cadrul altui standard, AJAX. Sintaxa JSON este identica cu cea prin care putem creea un obiect in JavaScript. Pentru o intelegere mai usoara, putem sa ne gandim ca obiectul JSON reprezinta o mica baza de date pe care putem sa le prelucram sau afisa.

Lucrul cu expresii regulate

Lucrul cu expresii regulate

In randurile urmatoare va voi prezenta o unealta foarte utila cu care vom creea diferite sabloane pe datele de tip string. Aceasta unealta este putin ciudata si reprezinta o zona aparte, iar sintaxa acestuia este putin diferita. Putem sa ne gandim ca aceasta parte a limbajului JavaScript este ca un dialect usor diferit fata de restul limbajului JavaScript. Unealta aceasta poarta numele de expresii regulate.

Metode javascript pe care le vei folosi cel mai des

Metode javascript pe care le vei folosi cel mai des

Urmatoarele metode le vei folosi cel mai des in script-urile tale chiar daca limbajul JavaScript ne ofera o multime de metode pentru aproape orice situatie. Aceste metode le-am folosit de-a lungul timpului in diferite script-uri cand am avut nevoie sa rezolv un task la serviciu sau am vrut sa creez un script care sa faca ceva interesant. Daca vreti sa vedeti o lista cu metode in ordine alfabetica, atunci va invit sa dati click pe urmatorul link https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Methods_Index.

Notiunii fundamentale in expresiile regulate

Notiunii fundamentale in expresiile regulate

Sa incepem prin a raspunde la intrebarea, ce sunt expresiile regulate ? Numele este opac si nu ne spune prea multe. Expresiile regulate fac referire doar la text. Gandeste-te putin si uita-te in jurul tau pentru a vedea cat de mult text este in lumea noastra digitala moderna: e-mail, stiri, mesaje text, date de pe piata de valori, un cod de computer, contacte din agenda, oamenii etichetati in fotografii - toate aceste lucruri sunt text. Expresiile regulate sunt un instrument care ne permite sa lucram cu aceste texte prin a descrie modele de text.

Obiectul Worker

Obiectul Worker

Obiectul Worker este foarte util frontend developerilor sau celor care adora sa programeze in JavaScript si asta pentru ca acest obiect ne permite noua sa rulam un fisier de pe server in fundal si care contine limbaj JavaScript. Browser-ul va incarca fisierul de pe server si il va rula in fundal iar rezultatul va fi afisat in pagina web in locul ales de catre noi. Avantajele acestui obiect sunt legate de viteza cu care se va incarca pagina web si asta pentru ca nu va intarzia incarcarea limbajelor HTML si CSS daca am fi adaugat script-ul nostru oriunde in pagina web plus ca iti organizezi mai bine limbajele. Pe aceasta tema mai este de vorbit.

Operatorul ternar

Operatorul ternar

Operatorul ternar nu este altceva decat semnul intrebari folosit pentru a scrie in mod diferit conditia IF...ELSE pe o singura linie de cod in JavaScript. Este foarte simplu si nu necesita decat putin atentia voastra plus putin exercitiu ca sa va intre in mana. Sintaxa este urmatoarea:

Proprietatea selectedIndex

Proprietatea selectedIndex

Aceasta proprietate este folosita cel mai adesea la validarea unui meniu drop-down reprezentat de tag-ul select dintr-un formular. Dupa cum stiti acest meniu este format din tag-ul select ce are in componenta lui mai multe optiuni reprezentate de tag-ul option. Pentru a face validarea va trebui sa asteptam evenimentul change declansat in momentul cand este aleasa una din optiuni. Acest eveniment este declansat si cand este modificat textul inserat de utilizator intr-un camp de input sau textarea.

Rolul cuvintelor Number String Array Object si Function

Rolul cuvintelor Number String Array Object si Function

La prima vedere aceste cuvinte nu par a fi foarte importante in JavaScript, insa fara ele multe lucruri nu ar fi posibile si asta pentru ca toate aceste cuvinte fac referire la o functie nativa (nu aceeasi functie), predefinita cu rolul de a creea o proprietate, o metoda sau orice altceva pentru fiecare tip de variabila in parte.

Simpla animatie a unui text in javascript

Simpla animatie a unui text in javascript

Animatiile in JavaScript pot fi foarte complicate uneori si destul de mari ca dimeniune a script-ului, dar efectele sunt dintre cele mai frumoase plus ca au avantajul ca nu au nevoie de multe resurse si nici de un player care sa le redea.

Try catch

Try catch

Structura try{} catch(e){} este foarte utila si o putem folosi ori de cate ori avem nevoie sa incercam un script in mai multe pagini. Scopul acestei structuri este de a testa un script intr-o pagina si in cazul in care browser-ul nu gaseste un element in pagina sau din oricare motiv este generata o eroare, intreg script-ul de sub acesta este executat si nu oprit in cazul aparitiei erorii.

Animatie in valuri

Animatie in valuri

Este relativ simplu sa creezi o animatie in valuri si nu trebuie sa te sperie cantitatea de cod ce se poate vedea imediat dupa afisarea animatiei. Volumul de cod este identic pentru fiecare litera in parte (in proprietatea @keyframes) iar voi puteti sa personalizati afisarea fiecarui dreptunghi care creste sau scade pe inaltime. Din acest motiv am lasat atat de mult cod CSS.

Animatii din html si css pe care sa le adaugi atunci cand pagina se incarca

Animatii din html si css pe care sa le adaugi atunci cand pagina se incarca

Animatiile sunt foarte utile iar acestea devin si mai utile atunci cand vrem sa ii oferim utilizatorului o experienta cat mai placuta in paginile noastre. Animatiile folosite in momentul cand pagina se incarca sau o parte din pagina se incarca din motive ce tin de raspunsul serverului sau viteza pe care o are in acel moment la internet fac ca experienta utilizatorului sa fie una mai placuta iar acesta va intelege exact ce se intampla.

Css afisare ascundere element

Css afisare ascundere element

Pe masura ce asimilam cunostinte noi se vor ivi situatii in care ne dorim sa ascundem un element din pagina web si pentru a realiza acest lucru limbajul CSS vine cu doua proprietatii care fac acest lucru si nu numai.

Css bloc de informatii modelul div

Css bloc de informatii modelul div

Toate tag-urile HTML pot avea un comportament de bloc de informatii. In CSS putem vorbi de web design sau asezarea elementelor in pagina web cu scopul de a face paginile site-ului cat mai atractive si cu acces usor la orice informatie din intreg site-ul. Exista si o regula nescrisa in care este specificata conditia ca orice informatie din site sa se afle la maxim trei click-uri distanta.

Css element stilizat dupa un anumit atribut

Css element stilizat dupa un anumit atribut

Stilizarea unui element dupa un anumit atribut se poate realiza foarte usor. Sintaxa acestuia este putin diferita si asta pentru ca este nevoie sa adaugam o pereche de paranteze drepte intre selector si acolade. In interiorul parantezelor drepte vom adauga, exact ca in HTML, doar atributul si optional valoarea respectiva pe care acesta o are in codul HTML.

Css font uri

Css font uri

In CSS avem posibilitatea sa alegem tipul de font pe care vrem sa fie afisat textul nostru din documentul HTML. Pentru a putea realiza acest lucru limbajul CSS vine cu proprietatea font-family si care va avea ca valoare urmatoarele tipuri de fonturi acceptate de toate browserele, acestea sunt optiunile default:

Css fundal

Css fundal

Fiecare pagina web are un fundal, fie ca este vorba despre o simpla culoare sau de o imagine complexa. Pentru a adauga un fundal cat mai atractiv limbajul CSS vine cu cateva proprietatii si care vor avea valorii alese de noi. Putem merge mai departe si cu siguranta asa vom face si putem adauga fundaluri la orice tag HTML ne dorim, insa nu intotdeauna se vor vedea si aici depinde si de ce insereaza acel tag in pagina web sau opacitatea acestuia si nu numai.

Css link uri

Css link uri

Cu ajutorul limbajului CSS putem sa stilizam orice tag HTML. Nici tag-ul ce desemneaza un link nu face exceptie, ba mai mult, pentru el au fost create asa-zisele pseudo-clase . Aceste pseudo-clase sunt legate de anumite evenimente ce se pot produce atunci cand un vizitator al pagini web survoleaza un link , da click pe acesta sau viziteaza mai multe paginii dintr-un site. Pseudo-clasele se pot atasa de selector prin caracterul doua puncte [ : ] si are patru starii.

Css liste

Css liste

Cu ajutorul limbajului CSS putem stiliza si listele si cum cele mai folosite liste au ca setare de baza afisarea unor cifre , litere sau un patrat ori cerc , acum cu ajutorul limbajului CSS le putem schimba in aproape orice ne dorim. De cele mai multe ori in locul acestora sunt adaugate imagini de mici dimensiuni (iconite). In acest limbaj avem posibilitatea sa anulam orice afisare printr-o anumita proprietate .

Css metode de aplicare si sintaxa

Css metode de aplicare si sintaxa

CSS este acronimul de la Cascadyng Style Sheet care tradus inseamna Foi de stil in cascada si cu acesta putem stiliza si anima tag-urile HTML. Exista trei metode de a insera stiluri pe tag-urile HTML. Cel mai folosit si cel mai eficient este cel extern si prin aceasta metoda putem declara toate stilurile ce se vor aplica catre tag-urile HTML. Aceste stiluri declarate in mod extern se vor afla intr-un fisier text ce obligatoriu va avea extensia .css In fiecare document HTML va trebui sa avem in zona de HEAD legatura catre fisierul nostru .css care va avea un nume ales de noi cat mai simplu. Prin aceasta metoda putem scuti mult efort si asta pentru ca fiecare pagina HTML va avea link catre acest fisier si orice modificare adusa aici, stil aplicat, se va vedea imediat in documentul HTML, cu conditia ca acel tag, clasa , id sa existe in documentul HTML. In interiorul fisierului extern toate stilurile NU trebuiesc declarate intre tag-ul pereche <style></style> , acesta NU trebuie sa existe in fisierul extern .css

Css pozitionare element

Css pozitionare element

Cu ajutorul acestei propriatati putem face ca un element , de cele mai multe ori un div , sa fie asezat in fata altuia , sa aibe o pozitie relativa fata de elementul din care face parte sau sa aibe o pozitie lipita de marginea de sus a paginii noastre web. Pentru a realiza toate acestea va trebui sa folosim cateva valorii special create in acest scop pentru aceasta proprietate , acestea sunt si cele mai importante.

Css proprietatea float

Css proprietatea float

In tutorialele HTML ne-am intalnit cu situatia in care o poza ocupa intreg randul iar restul elementelor incepeau de pe un alt rand iar problema eliberarii acelui spatiu era folosirea unei proprietati care elibera spatiul liber ocupat.

Css selectori

Css selectori

Selectori pot fi si de alte tipuri si nu doar tag-uri HTML. Exista posibilitatea sa declaram un stil pe care apoi sa il reutilizam pe un alt tag oriunde in documentul HTML sau avem posibilitatea sa declaram un stil care nu va putea fi reutilizat in documentul HTML.

Css text

Css text

In CSS este foarte usor sa stilizam orice continut text. Stiluri precum schimbarea colorii, afisarea unui text subliniat, marirea spatiului dintre literele sau cuvintele textului sunt numai cateva din ceea ce putem face la un continut text.

Css tipuri de media si responsive design

Css tipuri de media si responsive design

Limbajul CSS ne ajuta in multe situatii dificile si nici in cazul urmator nu face exceptie, ca doar pentru asta a si fost creat. Anumite situatii ne cer sa printam o pagina web, sa proiectam pe un perete mai multe pagini web una dupa alta pe verticala sau in cel mai frecvent caz sa adaptam paginile noastre pentru toate dispozitivele, fie mobile sau de birou.

Css width height

Css width height

Proprietatea CSS pentru stabilirea latimi si inaltimi unui element este width si height . Cele mai importante valori pe care le pot avea aceste doua proprietatii sunt declarate in procente , un numar de pixeli sau auto . Valoarea auto stabileste inaltimea sau latimea elementului in functie de cat continut are acesta.

Css3 animatii

Css3 animatii

Animatiile in paginile web au fost intotdeauna un mod de a imbogati continutul unui site. Cu standardul CSS 3 putem crea acum animatii simple fara sa ne mai folosim de un program special construit pentru asa ceva.

Css3 background gradient

Css3 background gradient

Inainte de noul standard CSS 3 trebuia sa folosesti o imagine pentru a crea un efect de gradient pe fundalul unui element. Marele minus era acela ca daca intre timp iti doreai sa maresti acel element, trebuia sa schimbi si poza. O solutie de compromis pentru moment o reprezenta proprietatea background-size careia puteai sa ii dai ca valoare 100% si in acest mod browserul iti afisa imaginea de fundal pe intreaga latime a elementului. Aceasta metoda avea doua neajunsuri. Prima consta in modul in care iti era aratata imaginea gradient in browser pe inaltime, nu intotdeauna "incapea" in totalitate in noua dimensiune a elementului sau daca incapea in element, sigur ramanea si spatiu sub poza in element. Cel de al doilea neajuns era tocmai ca fiind vorba de o poza, atunci se crestea si timpul de incarcare al documentului HTML.

Css3 efecte pe text

Css3 efecte pe text

Noul standard CSS3 ne permite sa aplicam anumite efecte pe text. Efectul de umbra, "ruperea" unui cuvant foarte lung, adaugarea unei anumite distante intre cuvintele textului sau intre litere sunt doar cateva dintre aceste efecte, acestea fiind si cele mai importante. Pentru a reusi aceste efecte vom avea nevoie de urmatoarele proprietatii :

Css3 elemente redimensionate de catre vizitator

Css3 elemente redimensionate de catre vizitator

Standardul CSS3 ne ofera doua proprietatii care folosite impreuna putem sa ii dam posibilitatea vizitatorului paginii noastre sa redimensioneze un element. Cel mai adesea un astfel de element este un DIV. Cele doua proprietatii sunt:

Css3 introducere

Css3 introducere

CSS 3 este ultimul standard CSS si este compatibil cu toate standardele mai vechi CSS. Noul standard CSS 3 a fost impartit in module si cele mai importante module sunt:

Css3 linie si efect de umbra

Css3 linie si efect de umbra

Noul standard CSS 3 ne permite sa rotunjim colturile unui element sau sa adaugam umbra unui element. Pentru a realiza acestea va trebui sa folosim urmatoarele proprietatii.

Css3 text 3D

Css3 text 3D

Nu mai este un secret ca standardul CSS3 ne ofera posibilitatea de a creea un efect pe text ce lasa impresia ca este 3D. Proprietatea care este responsabila de acest lucru este text-shadow, proprietate pe care am prezentat-o in acest tutorial. CSS3 EFECTE PE TEXT

Css3 text coloane multiple

Css3 text coloane multiple

Standardul CSS 3 ne permite sa aplicam un alt efect pe text si prin asta putem face ca textul nostru sa fie afisat in browser pe mai multe coloane, de o anumita latime si separate de o linie verticala. Pentru a realiza toate acestea vom avea nevoie de urmatoarele proprietatii:

Css3 transformare 2D

Css3 transformare 2D

CSS 3 vine cu o proprietate foarte utila si prin aceasta putem roti , redimensiona , inclina etc. un element in 2D . Proprietatea transform are mai multe valorii pentru 2D . Urmatoarele valorii sunt cele mai importante pentru 2D . In interiorul parantezelor vom avea anumite date despre cum vrem sa fie afectat elementul.

Css3 transformare 3D

Css3 transformare 3D

In pagina de transformare 2D v-am vorbit despre cateva valorii foarte utile cu care putem transforma un element in 2D . Proprietatea transform poate face mai mult de atat si daca ne dorim putem face ca un element sa se roteasca pe axele X si Y . Pentru a realiza aceste lucruri trebuiesc folosite urmatoarele valorii :

Css3 tranzitie

Css3 tranzitie

De existenta pseudo-claselor nu mai trebuie sa amintesc si asta pentru ca sunt convins ca le cunoasteti. Cea mai folosita pseudo-clasa este hover si cu aceasta putem face extrem de multe, insa stilurile ce vrem sa fie aplicate la evenimentul de survolare al mouse-ului pe un element sunt efectuate instant si nu putem sa vedem tranzitia.

Cum personalizam un element html

Cum personalizam un element html

Personalizarea unui element HTML se poate face foarte usor si pentru asta vom avea nevoie de proprietatea appearance caruia ii vom da ca valoare none. Aceasta proprietate impiedica ca un element sa apara sub forma setarilor de baza pe care acesta le are si pana acum nu puteam decat sa stilizam elementul.

Cum sa recreezi o poza doar cu html si css

Cum sa recreezi o poza doar cu html si css

Recrearea unei poze doar cu HTML si CSS este un proces foarte migalos si iti pune rabdarea la incercare. Insa daca ai rabdare pentru asa ceva, inseamna ca vei avea si timp si cu aceste doua ingrediente poti sa iti impresionezi prietenii sau colegii. Cel mai bine este sa recreezi o poza de flat design si care nu este foarte complexa. In acest mod iti poti dezvolta abilitatea de a scrie cod CSS mult mai bine si mai ordonat. Avantajele acestei metode este ca putem anima mult mai bine respectiva "poza" si va ocupa foarte putin spatiu. Pe langa cunostintele despre HTML si CSS veti avea nevoie si de un program cu care sa identificati culoarea de pe acea zona a pozei si cel mai bun este Photoshop. Mai jos va arat cateva exemple si codul pentru fiecare in parte.

Cum stilizam bara de scroll

Cum stilizam bara de scroll

Limbajul CSS ne permite sa stilizam orice este prezent in browser, inclusiv bara de scroll a acestuia, fie ca este vorba de scroll pe verticala sau orizontala. Bara de scroll mai apare si pe anumite elemente HTML in momentul in care continutul acestuia depaseste inaltimea sau latimea elementului din care face parte, inaltime sau latime declarata intr-un numar fix de pixeli. Daca vrem sa ascundem sau sa afisam bara de scroll pe un element trebuie sa folosim proprietatea overflow iar ca valori vom folosi hidden sau scroll in functie de ce ne dorim sa facem.

Cum stilizam textul care este selectat

Cum stilizam textul care este selectat

In momentul in care selectam un text cu mouse-ul, fundalul si culoarea acestuia se schimba. Browser-ul va afisa fundalul textului selectat pe un albastru deschis iar culoarea textului selectat va fi alba. Acestea sunt setarile de baza pe care noi putem sa le suprascriem.

Login page doar din html si css

Login page doar din html si css

Limbajele de programare web sunt impartite in doua sectiuni: server-side si client-side. Programatorii care lucreaza cu limbajele interpretate pe partea de server poarta denumirea si de backend developer iar in exemplul urmator vin in intampinarea lor prin creearea unei paginii de login gata facuta. Pagina este facuta pe cele doua nuante si singurul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa copiati codul de sub fiecare exemplu.

Ponturi pentru crearea unei pagini web pentru orice dispozitiv

Ponturi pentru crearea unei pagini web pentru orice dispozitiv

De cele mai multe ori ne vom intalni cu o astfel de situatie in momentele in care vrem ca design-ul pagini noastre sa se ajusteze pe orice dispozitiv mobil in mod portret ori landscape. Aria de desfasurare pe latime in mod portret pentru dispozitivele mobile este cuprinsa intre 320 pixeli si 414 pixeli. Aceasta arie cuprinde Iphone 4 si merge pana la Iphone 6 Plus in mod portret. Tot in aceasta arie vom avea inclus si dispozitivele Samsung, indiferent de latimea pe care o au acestea in mod portret (asta daca nu a aparut intre timp un Samsung care are o latime mai mare).

Proprietatea box sizing

Proprietatea box sizing

Aceasta proprietate este foarte utila in momentul in care ne dorim ca un element ce contine margine interioara (padding) si linie (border) sa nu depaseasca un anumit numar de pixeli pe latime sau inaltime, valori declarate cu proprietatile width si height.

Stilizarea tuturor tag urilor prin folosirea caracterului special asterisk

Stilizarea tuturor tag urilor prin folosirea caracterului special asterisk

Limbajul CSS ne permite sa declaram un stil pentru toate tag-urile HTML. Pentru a reusi asta avem nevoie doar de caracterul special asterisk urmat apoi de acolade in care vom declara toate stilurile pe care ni le dorim. Prin aceasta modalitate putem fi siguri ca nu am omis un anumit tag iar stilurile declarate se vor aplica pe toate elementele HTML din pagina.

Cum sa creezi un camp anti spam cu html5 si css3

Cum sa creezi un camp anti spam cu html5 si css3

Realizarea unui camp anti spam se poate realiza in multe feluri iar in randurile urmatoare va voi arata cum se face folosindu-ne doar de limbajele HTML 5 si CSS 3. Acest camp anti spam il vom putea pune in formularul nostru inainte de butonul de trimitere.

Cum sa descarci un fisier video in format mp4 cu ajutorul atributului download

Cum sa descarci un fisier video in format mp4 cu ajutorul atributului download

Descarcarea unui fisier video in format mp4 se poate realiza foarte usor. Nu ai nevoie decat de o simpla linie de cod. Ca orice fisier ce urmeaza a fi descarcat va trebui sa il pui pe un link si pentru asta ne vom folosi de tag-ul ancora → a. Primul atribut va fi → href (hyperreference) ce va avea ca valoare calea relativa sau absoluta catre fisierul video in format mp4. Al doilea atribut va fi atributul → download care poate avea valoarea → Save sau nici-o valoare. Atributul → download este de tip boolean si prin simpla lui prezenta face ca fisierul din calea absoluta sau relativa a atributului → href sa fie descarcat. In cazul in care acest atribut nu este prezent iar in continuare acest link face trimitere catre un fisier cu extensia mp4, in momentul cand se da click pe acest link, browser-ul va deschide spre vizualizare fisierul in format mp4, aceasta fiind setarea lui de baza, cel putin pentru browserele moderne.

Html atribute generale

Html atribute generale

Fiecare tag HTML are atribute cu valori ce ii sunt adresate numai lui sau in anumite cazuri si la alte tag-uri. Un singur atribut al aceluiasi tag HTML are mai multe valori din care sa alegem si intotdeauna va fi pus catre tag-ul de deschidere.

Html bloc

Html bloc

Majoritatea tag-urilor HTML sunt in mod bloc si cand spun asta ma refer la faptul ca de cele mai multe ori aceste tag-uri ocupa mai mult de un singur rand in pagina web. Cele mai folosite tag-uri sunt cele care vor afisa un titlu, un paragraf, o imagine, o animatie sau chiar un tabel. Desi tag-ul pereche de afisare a unui titlu va ocupa un singur rand, marimea fontului este de cele mai multe ori foarte mare si va da impresia ca va ocupa un bloc intreg si asta din cauza ca marimea randului va fi egala cu inaltimea fontului titlului si ocupa tot randul din spatiul alocat de la stanga la dreapta chiar daca titlul are doar cateva cuvinte. Acelasi efect se aplica si in cazul unei poze, animatii etc.

Html caractere speciale

Html caractere speciale

Limbajul HTML ne ofera multe caractere speciale cu rol de a afisa anumite litere sau diferite simboluri matematice ce altfel nu pot fi afisate intr-o pagina web. Pentru afisarea unuia sau a mai multor caractere speciale vom avea nevoie de codul pentru fiecare in parte iar tabelul de mai jos va arata mai intai caracterul special iar sub acesta codul HTML pentru afisarea acestuia in pagina web.

Html de baza

Html de baza

Afisarea unui titlu se face cu ajutorul tag-ului <h1></h1> . Acest titlu nu este singurul, el este definit pana la <h6></h6> si in functie de cel folosit, afisarea textului din interiorul lui este mai mic sau mai mare in browser, <h2></h2> afiseaza cel mai mare text titlu si apoi scade ca marime pana la <h6></h6> . Continutul acestor tag-uri titlu este foarte important pentru motoarele de cautare si trebuie sa avem grija ce text punem.

Html editori sintaxa

Html editori sintaxa

HTML poate fi editat utilizand orice editor de text, incepand de la banalul Notepad simplu si continuand cu Adobe Dreamweaver, Coffee Cup sau orice alt editor de text de pe piata. Majoritatea programatorilor folosesc Notepad++ . Acesta este gratuit si este mult mai bine sa va familiarizati cu acesta.

Html elemente

Html elemente

Asa cum am mai spus exista doua tipuri de tag-uri: pereche si nepereche. Tag-urilor pereche li se mai spune si tag-uri de deschidere si tag-uri de inchidere si in functie de ce tag-uri folosim, informatia din interiorul acestora va fi formatata dupa acele tag-uri.

Html formular

Html formular

Sunt anumite situati in care este nevoie sa comunici cu vizitatorul paginii web si cel mai eficient mod de a face acest lucru, pentru a-i pastra anonimitatea, este folosirea unui formular in care acesta trebuie sa introduca anumite date. Pentru asta limbajul HTML ofera tagul pereche <form></form> care reprezinta inceputul si sfarsitul unui formular. Si cum un formular din viata reala are anumite campuri de completat asa si formularul nostru din pagina web va avea anumite campuri in care putem insera date, selecta anumite date ce sunt prestabilite sau trimite anumite fisiere.

Html iframe

Html iframe

IFRAME este un tag pereche HTML ce ne ajuta sa afisam intr-o pagina web o fereastra catre o alta pagina web.

Html imagini

Html imagini

In urma cu cate pagini v-am prezentat tag-ul HTML cu care se poate insera o poza in documentul nostru. Tag-ul nepereche <img> are mai multe atribute definite pentru el. Atributul src va avea ca valoare calea catre poza pe care vrem sa o afisam, fie ea relativa sau absoluta.

Html liste

Html liste

Limbajul HTML ofera multe tipuri de liste insa doar doua dintre ele sunt cele mai folosite, listele ordonate si listele neordonate . Aceste liste ne ajuta sa afisam un continut text, imagini sau orice altceva ne dorim intr-o anumita ordine, una sub alta, aceasta fiind setarea de baza.

Html media capture si rolul atributelor capture si accept pe campul de tip input file din formular

Html media capture si rolul atributelor capture si accept pe campul de tip input file din formular

Nu intamplator titlul acestui tutorial este atat de lung si explicit. Atributele capture si accept sunt foarte utile si ne ajuta pe noi programatorii pe partea de client (frontend developer) sa ii spunem browser-ului ce tip de fisier ne dorim de la utilizator in momentul cand acesta efectueaza click pe input-ul de tip file.

Html stilizat prin css

Html stilizat prin css

Imediat ce am invatat sa cream un fisier HTML si sa inseram in el diferite titluri, paragrafe, link-uri, poze si alte elemente cu ajutorul tag-urilor HTML, acum este momentul sa facem pagina noastra mai placuta retinei. Pentru asta s-a inventat CSS [Cascading Style Sheets], ajuns de cativa ani la generatia a treia.

Html tabel

Html tabel

Sunt anumite situatii in care este nevoie sa prezentam anumite date sub forma unui tabel. Limbajul HTML ne ofera in acest caz cateva tag-uri pereche pentru afisarea tabelului. Tag-ul pereche <table></table> reprezinta inceputul si sfarsitul tabelului nostru. Dupa cum stim toate tabelele au randuri si campuri. Pentru inceperea unui rand intr-un tabel se va folosi tag-ul pereche <tr></tr> care la randul lui va avea asa zisele campuri sau celule in componenta lui, acestea fiind reprezentate prin tag-ul pereche <td></td> . Pentru ca tabelul nostru sa se vada in pagina HTML, tag-ul <table></table> are un atribut foarte folositor pentru acest lucru. Atributul border (linie) va avea ca valoare o masura in pixeli ce va inconjuta tot tabelul cu o linie de culoarea neagra (culoare default) si de grosimea specificata de noi in pixeli (minim 1 pixel). Tabelul nostru mai are inca doua atribute cu care ii putem seta latimea si inaltimea pe care o dorim. Atributele width si height vor avea ca valoare latimea si inaltimea pe care ne-o dorim pentru tabelul nostru exprimata in pixeli.

Html tag ul object

Html tag ul object

Limbajul HTML ne ofera un tag foarte util in anumite situatii dificile. Tag-ul pereche object ne ajuta sa afisam un fisier html, video, audio, un PDF, diferite pluggin-uri JAVA sau ActiveX ori anumite fisiere Flash. Tag-ul pereche object are trei atribute obligatorii iar primele doua pot fi declarate in fisierul extern CSS si este vorba de atributele width si height. Cel de al treilea atribut este data ce va avea ca valoare calea catre fisierul respectiv, exact ca in cazul link-urilor cand folosim atributul href.

Html tag uri in partea de head

Html tag uri in partea de head

Dupa cum stiti deja intreg codul HTML este impartit in doua zone mai mici. Pana acum tot ce am dorit sa vedem in pagina noastra HTML in browser s-a inserat in zona de <body></body>. Este momentul sa vedem ce rol are si zona de <head></head> .

Html text formatat

Html text formatat

Limbajul HTML ofera multe tag-uri ce permit ingrosarea textului, inclinarea textului spre dreapta, afisarea textului cu cativa pixeli deasupra liniei randului, afisarea textului cu cativa pixeli mai jos de linia randului, text sters, text inserat si multe altele.

Html5 elementele formularului

Html5 elementele formularului

HTML5 vine si cu alte elemente pentru formulare si dintre acestea putem numara doar trei si trebuie sa retinem ca nu toate browserele suporta aceste elemente.

Html5 noile campuri input

Html5 noile campuri input

In noul standard HTML5 putem creea formulare mult mai avansate decat pana acum, noi input-uri vin acum sa completeze multe cerinte si sa faca viata mai usoara programatorilor. Noile input-uri sunt:

Html5 noul standard html

Html5 noul standard html

Ultima versiune HTML 4 a fost in 1999 iar reteaua Internet s-a dezvoltat mult de atunci. In acele momente existau HTML4, XHTML si HTML DOM 2 iar noua versiune HTML5 a fost creata cu scopul de a inlocui toate acestea.

Html5 semnificatie tag uri

Html5 semnificatie tag uri

HTML5 vine cu o serie de tag-uri cu un rol bine definit, tag-uri cu o semnificatie ce reflecta continutul acestora. Tag-uri precum <header></header>, <nav></nav>, <section></section>, <aside></aside>, <article></article> si <footer></footer> vin si ii spun browserelor tipul de continut din acestea. Aceste tag-uri vin in ajutorul webmasterilor ce pana la versiunea HTML5 foloseau DIV-uri pentru a declara o zona de header din pagina, urmata de o zona de navigare prin paginile site-ului (meniu) si apoi o zona de continut ce la randul ei avea un articol, o sectiune cu alt continut si sub toate acestea pagina web avea zona de subsol (footer) in care erau prezentate diferite informatii si link-uri. Acum este mult mai simplu pentru un webmaster sa construiasca o pagina web cu ajutorul noului standard HTML5.

Html5 tag uri noi

Html5 tag uri noi

HTML5 vine cu un set intreg de noi tag-uri ce ne ajuta sa adaugam continut bogat si de calitate in paginile web. Anumite tag-uri din versiunea veche HTML4 sunt acum depreciate si rolul unora este acum luat de alte tag-uri. Mai jos sunt prezentate tag-urile depreciate. Tag-urile create odata cu versiunea HTML5 permit afisarea de continut media, anumite API-uri de identificarea a pozitiei geografice a vizitatorului, se pot stoca anumite date locale si multe altele.

Validarea unui formular folosind doar html5 si css3

Validarea unui formular folosind doar html5 si css3

Standardul HTML 5 ne permite sa facem validarea unui formular foarte usor si nu permite trimiterea datelor daca un anumit camp din formular nu este completat deloc sau corect. Majoritatea browserelor ce ruleaza pe calculatoare mai performante suporta acest standard. Exista si exceptii si acestea sunt reprezentate de dispozitivele mobile care nu suporta standardul HTML5. Sa presupunem ca browserul nostru suporta acest standard. Pentru a putea realiza validarea unui formular vom avea nevoie doar de cateva atribute.

Administrarea unei baze de date relationale

Administrarea unei baze de date relationale

Procesarea clasica a datelor a presupus organizarea acestora sub forma de fisiere. Fisierul de date este definit ca o colectie de date omogene, din punctul de vedere al naturii continutului informative si criteriilor de prelucrare el este stocat pe o memorie externa in concordanta cu restrictiile inpuse de procesul de prelucrare automata a datelor, pentru satisfacerea cerintelor ale unuia sau mai multi utilizatori.

Clasificarea virusilor si cum ne protejam calculatorul

Clasificarea virusilor si cum ne protejam calculatorul

Virusii de calculator intra in categoria celor mai importante pericole ale sistemelor de calculatoare. O mare influenta asupra acestui fapt o are atat imperfectiunea programarii care consta in faptul ca este posibila preluarea controlului asupra aplicatiei prin introducerea unor date special preparate, precum si schimbul universal de corespondenta electronic, care este un mediu de imprastiere rapida a virusilor, precum si transmiterea pe dischetele “infectate” a datelor intre calculatoare.

Comenzi utile in linux

Comenzi utile in linux

Aceasta comanda este cea mai importanta dintre toate comenzile pe care le veti intalni pe Linux si asta pentru ca aceasta comanda va ofera toate informatiile necesare despre o anumita comanda. Man este acronimul de la manual.

Facilitatile si arhitectura sistemului oracle

Facilitatile si arhitectura sistemului oracle

Oracle este un sistem de gestiune a bazelor de date complet relational, extins, cu facilitati din tehnologia orientata obiect (POO). Sistemul Oracle este realizat de firma Oracle Corporation care a fost infiintata in anul 1977 in SUA - California si acum este cel mai mare furnizor de software de gestiunea datelor. Acesta este operational pe toata gama de calculatoare (micro, mini, mainframe) sub diverse sisteme de operare. Prima versiune de SGBD Oracle a fost realizata la sfarsitul anilor '70 respectand teoria relationala. In cadrul sistemului a fost implementat de la inceput limbajul relational SQL pe care l-a dezvoltat ulterior fata de versiunea standard rezultand SQL*Plus.

Notiunea de algoritm si elemente de programare structurala

Notiunea de algoritm si elemente de programare structurala

In general programarea poate fi interpretata ca fiind scrierea unor secvente de instructiuni pentru indeplinirea unor scopuri. Pentru aceasta, prelucrarea informatiei prin program se bazeaza pe un fundament mathematic adecvat. De aceea programarea nu poate fi conceputa in afara ideii de altgoritm si organizare. Daca se stabileste un altgoritm, programarea este un proces iterative. Deci, sunt necesare dezvoltarea aptitudinilor operationale, rigoarea in rationament si exprimarea precisa.

Programarea orientata pe obiecte

Programarea orientata pe obiecte

Programarea orientate pe obiecte nu este o idee noua, dar este noua in programarea bazelor de date. Conceptul de programare orientate pe obiecte a aparut catre 1970 si s-a raspandit incetul cu incetul. El a inspirit numeroase limbaje, majoritatea experimentale si create pentru a raspunde unor nevoi specific sau pentru testarea unor concept.

Retelele de calculatoare protocolul folosit si metodele de transmitere a datelor si securizarea lor

Retelele de calculatoare protocolul folosit si metodele de transmitere a datelor si securizarea lor

Calculatoarele mici au un raport pret / calitate mult mai bun decat cele mari. Sistemele mari de calcul (calculatoarele de dimensiunea unei camere) sunt cam de zece ori mai rapide decat calculatoarele personale, dar costa de o mie de ori mai mult. Acest dezechilibru i-a determinat pe multi proiectanti sa construiasca sisteme distribuite formate din calculatoare personale, cate unul pentru fiecare utilizator, datele din retea fiind pastrate pe unul sau mai multe servere de fisiere partajate. In acest model utilizatorii sunt numitii clientii, iar intregul aranjament poarta numele de model client-server.

Securizarea datelor pe internet

Securizarea datelor pe internet

Securizarea datelor in retea cuprinde probleme legate de protejarea datelor cumulate in sistemele de calculatoare legate la retea si informatiile transmise intre nodurile din retea. Amenintarile de baza pentru securitatea sistemelor si a utilizatorilor in reteaua Internet pot fi impartite in cateva grupe:

Serverul www adresele ip si domeniile

Serverul www adresele ip si domeniile

Termenul server este foarte des corelat cu computerul. Vorbind despre deschiderea unui cont pe server, ne gandim de obicei la o munva prestata de administrator in scopul punerii la dispozitia noastra a suprafetei discului si permiterii unui acces autorizat catre serviciile alese. Trebuie insa sa avem in vedere faptul ca singur, computerul nu este capabil sa realizeze toate aceste operatii. Este obligator instalarea sistemului de operare si a programelor de functionare pentru ca acest sistem sa execute comenzile dorite si sa fie folositor.

Teoria bazelor de date relationale

Teoria bazelor de date relationale

Modelul relational a fost propus de catre IBM si a revolutionat reprezentarea datelor facand trecerea la generatia a doua de baze de date. Modelul este simplu, are o solida fundamentare teoretica fiind bazat pe teoria seturilor (ansamblurilor) si pe logica matematica. Pot fi reprezentate toate tipurile de structuri de date de mare complexitate, din diferite domenii de activitate. Modelul relational este definit prin: structura de date, operatorii care actioneaza asupra structurii si restrictiile de integritate.

COMENZI UTILE IN GIT

COMENZI UTILE IN GIT

Lucrul in command prompt din soft-ul Git poate fi destul de dificil daca nu stim cum sa lucram cu acest soft ce la fel ca si toate platformele isi are ca stramos celebrul UNIX. Multe din comenzile cu care lucram in UNIX s-au pastrat si in Git si le putem folosi dupa bunul plac. Urmatoarele comenzi ne sunt foarte utile si trebuie sa le retinem cat mai curand. Voi puteti sa le copiati si sa le inserati mai apoi intr-un fisier cu extensia txt. Dupa ce ati copiat sau invatat aceste comenzi va invit sa vedeti si alte comenzi pe care le putem folosi in editorul de text al lui Git, acesta este VIM.

VIM - EDITOR DE TEXT PENTRU GIT

VIM - EDITOR DE TEXT PENTRU GIT

Git ne ofera un editor de text cu care putem edita un fisier aproape la fel ca oricare editor de text. Acest editor este VIM si vine instalat odata cu instalarea softului Git pe platforma Windows. Pe celelante platforme avem un alt editor.